La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]
Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]
La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]
Els aliments fermentats han estat presents en civilitzacions de tot el món durant milers d’anys ja que la fermentació s’ha utilitzat com a mètode per conservar els aliments i allargar-ne la vida útil. Es defineixen com a aliments o begudes obtinguts a partir d’un creixement controlat de microorganismes i de transformacions enzimàtiques d’alguns components que […]
Després de molts mesos de feina, ha arribat la publicació del meu llibre La cuina de la memòria, el llibre on trobareu aliments i receptes per cuidar el cervell escrit a quatre mans amb el cuiner Pep Nogué. De la mateixa manera que l’alimentació és important per prevenir les malalties cardiovasculars, la diabetis o el […]
Els polifenols són uns compostos naturals que es troben als aliments vegetals. Destaquen pels efectes beneficiosos per a la salut i el seu potencial en la prevenció de malalties. Són els responsables del color, sabor i amargor de molts vegetals. Per exemple, a les fruites i verdures de color vermell, violeta i blavós com el […]
Saps què tenen en comú els tomàquets, la síndria i els préssecs? Que són aliments rics en carotenoides, uns pigments naturals de color vermell, ataronjat i groc produïts per les plantes. Les persones no podem sintetitzar-los i els animals tampoc, de manera que només podem obtenir els carotenoides dels aliments vegetals o complements alimentosos. Els […]
En època d’exàmens el cervell té una gran demanda d’energia i nutrients. És important fer especial atenció a l’alimentació per facilitar la concentració quan s’està estudiant i estar en ple rendiment cognitiu quan arriben els exàmens. De forma habitual el nostre cervell consumeix aproximadament el 20% de l’energia diària. Però en dies de gran activitat […]
Estem a la portes de la primavera i portem un any de pandèmia. Moltes persones es troben amb l’estat d’ànim molt baix, cansats, tristos, i amb problemes per conciliar el son. Estats que es relacionen amb baixos nivells de serotonina, l’hormona de la felicitat. La serotonina és una hormona i neurotransmissor important per l’estat d’ànim […]