La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]
Una alimentació equilibrada i rica en antioxidants promou la salut visual i pot retardar l’aparició de patologies com la degeneració macular associada a l’edat, les cataractes o el glaucoma. Els nostres ulls estan constantment exposats a la llum. L’estrès oxidatiu que s’origina és un dels factors implicats en les malalties oculars. Per això, una alimentació […]
La lactosa és un tipus de sucre que es troba de forma natural a la llet de tots els mamífers, incloent-hi la llet de dona. Està composta per la unió de dos sucres senzills que són la glucosa i la galactosa. Per poder digerir la lactosa es necessita un enzim anomenat lactasa que hidrolitza la […]
L’excés de pes i l’obesitat són un dels principals factors de risc d’infecció per COVID-19 en persones joves (menors de 65 anys). Segons els experts, el 44% dels espanyols s’ha engreixat durant la quarentena degut a la mala alimentació i al sedentarisme. La brioixeria industrial o artesanal, els refrescos, les begudes alcohòliques i els aperitius […]
Amb l’envelliment canvia l’aspecte de la pell. Apareixen arrugues i taques i la pell es torna més fina, perd elasticitat i firmesa. Conèixer quins són els millors nutrients per la pell, és una bona manera d’aprendre a cuidar-la. La principal causa d’aquests canvis és l’efecte de l’estrès oxidatiu, que pot estar provocat pel sol, la […]
Les proteïnes vegetals provenen dels llegums, els cereals, els fruits secs, les llavors i derivats com el tofu, el tempeh, la soja texturitzada o el seitan. La seva principal característica és que, a diferència de les proteïnes animals, les vegetals no contenen tots els aminoàcids anomenats essencials (aminoàcids que no es sintetitzen en el nostre […]
Primer van ser els probiotics, després els prebiòtics i ara els postbiòtics. En els últims anys hem apres que tot el què està relacionat amb la microbiota intestinal és important per la nostra salut. Però… Què són els postbiòtics? I quina relació tenen amb la microbiota? Els postbiòtics es defineixen com les substàncies produides pels […]
La funció més coneguda de la vitamina D és la seva activitat sobre el metaboisme del calci i el manteniment de la salut òssia. Però actualment es coneix l’activitat d’aquesta vitamina sobre el múscul, la prevenció d’alguns tipus de càncer i la millora de la resposta immunitària davant virus i bacteris. Baixos nivells de vitamina […]
La cúrcuma és una planta originària dels països asiàtics molt estudiada actualment per les seves propietats terapèutiques. El seu nom botànic és Cúrcuma longa i se la coneix com a safrà de la Índia o turmeric en anglès. La part utilitzada per a les seves propietats terapèutiques és el rizoma, a partir del qual s’obté […]