Entrar a una llibreria és per mi una temptació perquè sé que algún llibre caurà segur. M’encanta mirar i fullejar llibres i si és una llibreria d’aquestes que tenen butaques per seure (i tinc temps), fàcilment em quedo atrapada una estona amb 3 o 4 llibres entre les mans. En aquest post us parlaré d’alguns […]
Els bolets shitake i maitake són molt utilitzats en la Medicina Tradicional Xinesa i Japonesa on es cultiven desde fa més de 2.000 anys. Són bolets comestibles que es consumeixen com a aliments, però el seu interès són les propietats medicinals que presenten. Són habituals en la cuina oriental, la cuina macrobiòtica i en receptes […]
Una alimentació saludable, equilibrada i variada, és essencial per a tenir una bona salut també quan parlem de la vista. No oblidem que els nostres ulls estan constantment exposats a la llum i és per això que pateixen estrés oxidatiu. De manera que una alimentació rica en antioxidants ajuda a mantenir una bona salut ocular […]
La disfàgia és un símptoma que es caracteritza per la dificultat en la deglució. És a dir, el malalt que pateix disfàgia no pot empassar correctament aliments sòlids o líquids. Afecta sobretot a persones grans, malalts d’Alzheimer o de Parkinson, però també es dóna en altres malalties neurodegeneratives com la esclerosi lateral amiotròfica o en […]
La hidratació és un aspecte bàsic de la salut. Es recomana veure entre 2 i 2,5 litres de líquids el dia, incloent l’aigua que ens aporten els aliments. Aquests són els requeriments aconsellats per la EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) per a la població adolescent, adulta i persones grans i que corresponen a 2 litres […]
Alimentació i càries, diabetis i periodontitis, problemes de masticació i desnutrició… Cal tenir una bona cura de les notres dents i genives per gaudir d’una bona salut bucal i general! Comparteixo l’entrevista que em van fer en el Fòrum Dental OralthBcn amb motiu de la meva participació el passat 13 de maig a la taula rodona sobre […]
Hi ha una estreta relació entre l’alimentació, el sistema nerviós i les malalties neurològiques com la malaltia de Parkinson. D’una banda els símptomes que van apareixent amb el progrés de la malaltia poden contribuir a un estat de malnutrició del pacient i a complicacions com la disfàgia. I d’altra banda cal tenir en compte quan […]
L’acrilamida és una substància química que es pot formar en aliments amb alt contingut en hidrats de carboni (sucres i midons) al coure’ls al forn, fregir-los o torrar-los a altes temperatures (entre 120º i 150°C), com per exemple, en el pa torrat, patates fregides, croquetes, galetes, cafè, etc. Aquest procés es pot donar tant a […]
Les investigacions recents demostren que els bacteris que viuen en el nostre intestí, l’alimentació que tenim i el nostre estat de salut estan molt relacionats entre sí. Aconseguir una bona salut intestinal és fonamental per a l’organisme, i avui en dia sabem que com més diversitat i més riquesa bacteriana, menys al·lèrgies i menys malalties autoinmunes tindrà […]