La histamina és una molècula que regula un gran nombre de funcions fisiològiques al nostre cos, actúa com a neurotransmissor i neuromodulador i és un important mediador del sistema inmunològic. Ademés actúa sobre el sistema endocrí i l’hormona antidiurètica. En algunes persones es produeix una elevació del nivells de histamina de forma retardada i mantinguda en […]
El càncer és una malaltia multifactorial que pot estar influida per l’herencia, però també i de forma important per l’ambient. Segons dades de la OMS, el càncer es situa en segon lloc en les principals causes de mortalitat a nivell mundial, just després de les malalties cardiovasculars. La gran majoria de tumors estàn associats a […]
Durant les festes nadalenques i els tradicionals àpats d’aquests dies és molt probable que s’augmenti el consum de begudes alcohòliques per acompanyar el clàssic pollastre amb prunes, els turrons o brindar amb amics i família. No es tracta de suprimir les tradicions però sí de saber adaptar-les, més encara en una època en què l’obesitat […]
La infusió de te és una beguda originària de la Xina on s’ha utilitzat tradicionalment com a herba medicinal desde fa més de 5.000 anys. Actualment és la beguda més consumida al món després de l’aigua. El te s’obté de les fulles, gemes i brots de la planta Camellia sinensis. Depenent del tipus de manipulació […]
Sabies que tenir la pressió arterial alta és un factor de risc per les malalties cardiovasculars i augmenta la probabilitat de patir un infart cerebral o al cor? La pressió arterial pot augmentar amb l’estrès, el tabac, l’alcohol, el sobrepes i l’obesitat i amb el consum de sal o clorur sòdic. La dieta influeix molt en el desenvolupament i […]
Segons l’estudi ENRICA sobre Nutrició i Risc Cardiovascular, un de cada dos adults a Espanya té el colesterol alt i només el 50% d’ells ho sap. És a dir, la meitat de les persones que tenen el colesterol elevat ho desconeixen. El colesterol és un factor de risc cardiovascular, igual que tenir la pressió sanguínia […]
Durant els mesos d’octubre a desembre de 2013 es va portar a terme un nou Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic (PLENUFAR), aquesta vegada dirigit a dones en edat climatèrica. Un total de 2.451 farmacèutics de tot Espanya van informar a unes 125.000 dones amb premenopausa, menopausa i postmenopausa. Es van realitzar enquestes nutricionals i de […]
Una hidratació adequada és important pel funcionament òptim del cervell. La deshidratació pot afectar negativament la funció cognitiva i reduïr l’estat d’alerta, la concentració i la memòria, factors importants quan s’està estudiant. Per mantenir-te ben hidratat assegura’t abans d’anar a l’escola, institut o universitat que el teu estat de hidratació és correcte tot prenent algun […]
20 d’octubre – Dia mundial de l’osteoporosis L’osteoporosis és una malaltia en que es produeix una pèrdua de la massa òssia, això significa que l’òs es torna més fràgil i és més susceptible a trencar-se davant d’una caiguda. Pot afectar a qualsevol òs del cos però les fractures més freqüents són les de cadera, canell […]