Huevo-colina-memoria

Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

2 febrer 2025

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva.

Quins són els beneficis de la colina?

Un dels efectes més importants de la colina és que actua com a precursor de l’acetilcolina, un neurotransmissor implicat en els processos cognitius com ara la memòria, l’aprenentatge i la concentració. S’ha vist que un nivell adequat de colina ajuda a mantenir aquestes funcions. Per això, es considera un nutrient essencial per millorar la memòria i prevenir el deteriorament cognitiu relacionat amb l’edat.

A més, la colina és precursora de la fosfatidilcolina, un fosfolípid que forma part de les membranes cel·lulars i contribueix a la seva estructura i funcionalitat. essencial per als adults i grans ja que protegeix de la malaltia d’Alzheimer.

Quins aliments tenen colina?

Les principals fonts dietètiques de colina són els ous, especialment el rovell. Disminuir o limitar el consum d’ous impacta negativament la ingesta d’aquest nutrient. En menys quantitat, també en tenen les carns de vedella i pollastre, el peix i els lactis. I per a les persones que segueixen una dieta vegetariana, la colina es troba el bròquil, la soja i les cols de Brussel·les.

Si busques millorar la teva memòria i concentració, assegura’t d’incloure la colina a la teva alimentació diària. I recorda que els ous, són la millor manera d’obtenir-la. El teu cervell t’ho agrairà.

Quins són els millors aliments per a la memòria?

Si vols saber més sobre alimentació i memòria, ja sigui perquè estàs estudiant, o tens una feina amb molta càrrega mental, o estàs amb la menopausa i has començat a notar que el teu cervell no va tan ràpid com abans, descobreix els millors aliments que pots menjar al meu llibre La cuina de la memòria, aliments i receptes per cuidar el teu cervell.

Un llibre escrit conjuntament amb el xef Pep Nogué, on trobaràs més de 40 receptes per cuidar el teu cervell de manera fàcil i saludable.

Pots buscar-lo a la teva llibreria de confiança o demanar-lo aquí.

Espero que t’agradi!

 

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva.

Quins són els beneficis de la colina?

Un dels efectes més importants de la colina és que actua com a precursor de l’acetilcolina, un neurotransmissor implicat en els processos cognitius com ara la memòria, l’aprenentatge i la concentració. S’ha vist que un nivell adequat de colina ajuda a mantenir aquestes funcions. Per això, es considera un nutrient essencial per millorar la memòria i prevenir el deteriorament cognitiu relacionat amb l’edat.

A més, la colina és precursora de la fosfatidilcolina, un fosfolípid que forma part de les membranes cel·lulars i contribueix a la seva estructura i funcionalitat. essencial per als adults i grans ja que protegeix de la malaltia d’Alzheimer.

Quins aliments tenen colina?

Les principals fonts dietètiques de colina són els ous, especialment el rovell. Disminuir o limitar el consum d’ous impacta negativament la ingesta d’aquest nutrient. En menys quantitat, també en tenen les carns de vedella i pollastre, el peix i els lactis. I per a les persones que segueixen una dieta vegetariana, la colina es troba el bròquil, la soja i les cols de Brussel·les.

Si busques millorar la teva memòria i concentració, assegura’t d’incloure la colina a la teva alimentació diària. I recorda que els ous, són la millor manera d’obtenir-la. El teu cervell t’ho agrairà.

Quins són els millors aliments per a la memòria?

Si vols saber més sobre alimentació i memòria, ja sigui perquè estàs estudiant, o tens una feina amb molta càrrega mental, o estàs amb la menopausa i has començat a notar que el teu cervell no va tan ràpid com abans, descobreix els millors aliments que pots menjar al meu llibre La cuina de la memòria, aliments i receptes per cuidar el teu cervell.

Un llibre escrit conjuntament amb el xef Pep Nogué, on trobaràs més de 40 receptes per cuidar el teu cervell de manera fàcil i saludable.

Pots buscar-lo a la teva llibreria de confiança o demanar-lo aquí.

Espero que t’agradi!

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.