Fiambrera segura y saludable

7 consells per una carmanyola segura i saludable

26 juny 2024

Emportar-se el dinar a la feina, a l’escola o a l’esplai, és cada vegada més freqüent i amb l’arribada de la calor hem d’extremar les condicions d’higiene per evitar les toxiinfeccions alimentàries.

Així que, per preparar una carmanyola segura, cal tenir en compte les següents recomanacions:

-> Cuinar bé els aliments com la carn i el peix i assegurar-se de quallar bé l’ou en truites, remenats o quiches per evitar el creixement de bacteris. Moltes persones eviten el peix a la carmanyola perquè l’olor que desprèn pot molestar als companys. És preferible posar peix en conserva o bé deixar-lo pel sopar i pel cap de setmana.

-> Preparar la carmanyola amb suficient antelació per poder-la refredar abans de transportar i utilitzar una bossa isotèrmica o acumuladors de fred. Per poder fer aquest procés amb temps, és millor preparar al vespre el dinar de l’endemà.

-> No deixar el menjar cuinat a temperatura ambient més de dues hores. Alguns microorganismes es multipliquen molt ràpidament si el menjar es conserva a temperatura ambient. En canvi, per sota dels 5 ºC i per sobre dels 65 ºC, el creixement dels microorganismes es retarda o s’atura.

-> Evitar les postres casolanes a base de nata, ou cru i cremes pel risc de contaminació microbiana. La millor opció per unes postres saludables és menjar fruita fresca o bé un iogurt natural sense endolcir.

-> Escollir preferentment envasos de vidre i no deixar les carmanyoles al sol ni al costat d’un radiador a l’hivern. Per una millor conservació, cal guardar-les a la nevera fins al moment de l’àpat.

-> No re-aprofitar els aliments o les sobres per un altre àpat. Procurar calcular bé la quantitat de menjar per evitar que en sobri.

-> I rentar bé cada dia amb aigua calenta i sabó, tant les carmanyoles com els coberts que hagueu utilitzat!

Finalment, una bona planificació dels menús us ajudarà a seguir una alimentació més saludable. I amb aquestes recomanacions, ademés de saludable tindreu una carmanyola més segura!

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.