Dieta FODMAPs Nutresalut

Què és una dieta baixa en FODMAPs

2 abril 2024

La dieta baixa en FODMAPs és un tipus de dieta en què es redueix la ingesta d’aliments amb hidrats de carboni de cadena curta que fermenten fàcilment a l’intestí prim i provoquen símptomes digestius.

FODMAPs fa referència a les sigles en anglès de “fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols”, que significa oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables.

Va ser dissenyada per la Dra. Shepherd de la Universitat Monash de Melbourne el 1999 per pal·liar els símptomes associats al còlon irritable i és una eina molt eficaç per reduir també els símptomes associats a malalties inflamatòries intestinals o alguns tipus de SIBO com el produït per bacteris productors d’hidrogen i metà.

Què són els FODMAPs?

Els FODMAPs són diferents tipus de carbohidrats que, per diferents motius, s’absorbeixen amb dificultat a l’intestí prim.

Com a conseqüència, són ràpidament fermentats pels bacteris de la microbiota intestinal que produeixen gasos com a diòxid de carboni, metà i hidrogen.

Aquests gasos es poden mesurar mitjançant un test d’aire aspirat per obtenir el diagnòstic d’un sobrecreixement bacterià a l’intestí prim (SIBO).

Quins aliments contenen FODMAPs?

Oligosacàrids: Els principals oligosacàrids FODMAP són els fructans o fructo-oligosacàrids i els galacto-oligosacàrids.

Els oligo-sacàrids es troben en verdures com all, ceba, carxofa, espàrrec, porro o remolatxa; en fruites com síndria; cereals com blat i sègol, i llegums.

Els galactooligosacàrids es troben en llegums com mongetes, cigrons i llenties.

Disacàrids: Només hi ha un tipus de carbohidrat disacàrid FODMAP i és la lactosa. Es troba a totes les llets animals i els seus derivats excepte mantega i formatges curats que amb prou feines en tenen.

Monosacàrids: La fructosa és l’únic monosacàrid que actua com a FODMAP. Es troba en fruites com poma, pera, mango i síndria, i també en mel i edulcorants.

Poliols: En aquest grup es troben sorbitol, manitol, xilitol i maltitol. Estan presents de forma natural en algunes fruites i verdures com albercoc, cirera, pruna, poma, pera, alvocat, coliflor, bolets, i també en productes ultra-processats com galetes, caramels i productes “light”.

Com és la dieta baixa a FODMAPs?

La dieta baixa a FODMAPs s’ha de seguir durant un període de temps entre 4 i 8 setmanes. Passat aquesta fase d’exclusió, es comença una reintroducció pautada d’aliments.

Ha de ser una dieta personalitzada segons les característiques del pacient, els gustos i les preferències, horaris, lloc on menja, si presenta tendència a diarrea o restrenyiment, i fins i tot segons l’època de l’any.

En cap cas no s’ha de seguir aquesta dieta amb l’únic objectiu de baixar la panxa ni per perdre pes i està totalment contraindicada en persones que tinguin o hagin tingut un trastorn del comportament alimentari.

Si t’han diagnosticat SIBO, o pateixes algun tipus de malaltia inflamatòria intestinal, i puc ajudar-te, no dubtis en reservar hora amb mi!

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.