La dieta baixa en FODMAPs és un tipus de dieta en què es redueix la ingesta d’aliments amb hidrats de carboni de cadena curta que fermenten fàcilment a l’intestí prim i provoquen símptomes digestius.
FODMAPs fa referència a les sigles en anglès de “fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols”, que significa oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables.
Va ser dissenyada per la Dra. Shepherd de la Universitat Monash de Melbourne el 1999 per pal·liar els símptomes associats al còlon irritable i és una eina molt eficaç per reduir també els símptomes associats a malalties inflamatòries intestinals o alguns tipus de SIBO com el produït per bacteris productors d’hidrogen i metà.
Què són els FODMAPs?
Els FODMAPs són diferents tipus de carbohidrats que, per diferents motius, s’absorbeixen amb dificultat a l’intestí prim.
Com a conseqüència, són ràpidament fermentats pels bacteris de la microbiota intestinal que produeixen gasos com a diòxid de carboni, metà i hidrogen.
Aquests gasos es poden mesurar mitjançant un test d’aire aspirat per obtenir el diagnòstic d’un sobrecreixement bacterià a l’intestí prim (SIBO).
Quins aliments contenen FODMAPs?
Oligosacàrids: Els principals oligosacàrids FODMAP són els fructans o fructo-oligosacàrids i els galacto-oligosacàrids.
Els oligo-sacàrids es troben en verdures com all, ceba, carxofa, espàrrec, porro o remolatxa; en fruites com síndria; cereals com blat i sègol, i llegums.
Els galactooligosacàrids es troben en llegums com mongetes, cigrons i llenties.
Disacàrids: Només hi ha un tipus de carbohidrat disacàrid FODMAP i és la lactosa. Es troba a totes les llets animals i els seus derivats excepte mantega i formatges curats que amb prou feines en tenen.
Monosacàrids: La fructosa és l’únic monosacàrid que actua com a FODMAP. Es troba en fruites com poma, pera, mango i síndria, i també en mel i edulcorants.
Poliols: En aquest grup es troben sorbitol, manitol, xilitol i maltitol. Estan presents de forma natural en algunes fruites i verdures com albercoc, cirera, pruna, poma, pera, alvocat, coliflor, bolets, i també en productes ultra-processats com galetes, caramels i productes “light”.
Com és la dieta baixa a FODMAPs?
La dieta baixa a FODMAPs s’ha de seguir durant un període de temps entre 4 i 8 setmanes. Passat aquesta fase d’exclusió, es comença una reintroducció pautada d’aliments.
Ha de ser una dieta personalitzada segons les característiques del pacient, els gustos i les preferències, horaris, lloc on menja, si presenta tendència a diarrea o restrenyiment, i fins i tot segons l’època de l’any.
En cap cas no s’ha de seguir aquesta dieta amb l’únic objectiu de baixar la panxa ni per perdre pes i està totalment contraindicada en persones que tinguin o hagin tingut un trastorn del comportament alimentari.
Si t’han diagnosticat SIBO, o pateixes algun tipus de malaltia inflamatòria intestinal, i puc ajudar-te, no dubtis en reservar hora amb mi!

