Alimentos fermentados para la microbiota intestinal

Beneficis de menjar aliments fermentats

Els aliments fermentats han estat presents en civilitzacions de tot el món durant milers d’anys ja que la fermentació s’ha utilitzat com a mètode per conservar els aliments i allargar-ne la vida útil.

Es defineixen com a aliments o begudes obtinguts a partir d’un creixement controlat de microorganismes i de transformacions enzimàtiques d’alguns components que generen nous compostos bioactius.

En els darrers anys hi ha hagut un augment en la popularitat dels aliments fermentats a causa del interès pels seus beneficis per a la salut.

Com a resultat de la multitud de combinacions d’aliments i microbis, hi ha molts tipus diferents de fermentats. Alguns exemples dels més coneguts al nostre entorn són el iogurt, quefir, xucrut, kimxi, vinagre, cervesa, sidra, vi, te kombutxa o pa de massa mare.

Tipus d’aliments fermentats

Hi ha dos tipus d’aliments fermentats:

  • Els que contenen microorganismes vius quan es consumeixen. Per exemple, el iogurt, el quefir, el xucrut o el kimchi, el miso, el vinagre sense pasteuritzar, la majoria de kombutxes o el tempeh fresc.
  • Els que no contenen microorganismes vius quan es consumeixen perquè han estat processats després de la fermentació. Per exemple, el pa de massa mare, la majoria de cerveses, el vi i tots els que hagin estat pasteuritzats.

És a dir, no tots els aliments fermentats tenen bacteris vius. Sinó que quan han estat processats, com la cocció del pa, la filtració del vinagre o la pasteurització d’algunes kombutxes, deixen de tenir microbis vius.

Beneficis dels aliments fermentats

Durant la fermentació tenen lloc una sèrie de transformacions que disminueixen la presència d’antinutrients i augmenten el valor nutricional de l’aliment. D’una banda, se sintetitzen nous compostos com la vitamina C, K2 i àcids orgànics d’interès per a la salut. I, per altra banda, augmenta la biodisponibilitat de minerals com el magnesi o el zinc.

Un dels aliments fermentats més estudiats pel que fa a estudis clínics és el iogurt. S’ha vist que menjar iogurt amb regularitat pot contribuir a una millor digestió de la lactosa per increment de l’activitat de l’enzim lactasa, menor risc de desenvolupar diabetis tipus 2, millor perfil lipídic i menor risc de malalties cardiovasculars.

Aliments fermentats i microbiota intestinal

Un altre dels principals beneficis dels aliments fermentats és el seu impacte positiu a la salut digestiva.

S’ha vist que les persones que habitualment mengen aliments fermentats tenen més diversitat bacteriana a la microbiota intestinal amb major nombre de bacteris beneficiosos per a la salut i major nombre de compostos vinculats a la salut com, per exemple, els àcids grassos de cadena curta i en especial el butirat.

El butirat és un postbiòtic que actua com a substrat energètic de les cèl·lules intestinals i que presenta interessants propietats antiinflamatòries.

Així, doncs, els aliments fermentats poden modular la composició i les funcions de la microbiota intestinal, i poden ajudar a reduir la inflamació, enfortir el sistema immunològic i promoure un millor estat d’ànim.

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.