Alimentos con carotenoides y licopenos para la memoria

Què són els carotenoides?

Saps què tenen en comú els tomàquets, la síndria i els préssecs?

Que són aliments rics en carotenoides, uns pigments naturals de color vermell, ataronjat i groc produïts per les plantes. Les persones no podem sintetitzar-los i els animals tampoc, de manera que només podem obtenir els carotenoides dels aliments vegetals o complements alimentosos. Els més comuns a la dieta són β-carotè, licopè, luteïna i zeaxantina.

Els carotenoides tenen propietats antioxidants i han estat estudiats en la prevenció de malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer, problemes oculars, deteriorament cognitiu i el propi procés d’envelliment.

Aliments rics en carotenoides

El beta-carotè es troba en vegetals ataronjats com la pastanaga, moniato, carabassa, mango, préssec, nectarina, nespra, albercoc o papaia. També en vegetals de fulla de color verd fosc com espinacs o col arrissada (el verd de la clorofil·la és més potent que el taronja del beta-carotè).

El licopé és el responsable del color vermell i es troba en tomàquets, síndria, pebrot vermell i aranja rosada.

Luteïna i zeaxantina són pigments grocs i es troben en blat de moro, meló, tomàquets, taronges, bledes, espinacs, api, i en el rovell d’ou.

Els carotenoides són substàncies liposolubles i s’absorbeixen millor amb el greix dels aliments. I el millor greix que podem utilitzar és l’oli d’oliva verge extra. Així doncs, tallar i cuinar els tomàquets amb oli d’oliva verge extra, augmenta la biodisponibilitat del licopè i permet que el nostre cos pugui aprofitar-lo millor.

Propietats dels carotenoides

Beta-carotè: En el nostre cos, el beta-carotè pot convertir-se en vitamina A. Ademés, per les seves propietats antioxidants s’utilitza en complements alimentosos de protecció solar oral que protegeixen la pell del mal produït per les radiacions solars.

Licopè: Estudis científics d’observació mostren propietats protectores del licopè enfront del càncer de pròstata.

Luteïna i zeaxantina: Ajuden a mantenir una funció visual òptima i poden alentir el desenvolupament de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE). Actuen també a nivell cerebral beneficiant el rendiment cognitiu.

Baixes concentracions de luteína i zeaxantina en sang es relacionen amb menor rendiment cognitiu en l’atenció, aprenentatge, velocitat de processament i memoria visual. Prendre suplements amb aquests carotenoides pot millorar la funció cognitiva especialment en persones grans.

Per beneficiar-te de les propietats dels carotenoides, omple el teu plat d’aliments de molts colors.

Saps què tenen en comú els tomàquets, la síndria i els préssecs?

Que són aliments rics en carotenoides, uns pigments naturals de color vermell, ataronjat i groc produïts per les plantes. Les persones no podem sintetitzar-los i els animals tampoc, de manera que només podem obtenir els carotenoides dels aliments vegetals o complements alimentosos. Els més comuns a la dieta són β-carotè, licopè, luteïna i zeaxantina.

Els carotenoides tenen propietats antioxidants i han estat estudiats en la prevenció de malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer, problemes oculars, deteriorament cognitiu i el propi procés d’envelliment.

Aliments rics en carotenoides

El beta-carotè es troba en vegetals ataronjats com la pastanaga, moniato, carabassa, mango, préssec, nectarina, nespra, albercoc o papaia. També en vegetals de fulla de color verd fosc com espinacs o col arrissada (el verd de la clorofil·la és més potent que el taronja del beta-carotè).

El licopé és el responsable del color vermell i es troba en tomàquets, síndria, pebrot vermell i aranja rosada.

Luteïna i zeaxantina són pigments grocs i es troben en blat de moro, meló, tomàquets, taronges, bledes, espinacs, api, i en el rovell d’ou.

Els carotenoides són substàncies liposolubles i s’absorbeixen millor amb el greix dels aliments. I el millor greix que podem utilitzar és l’oli d’oliva verge extra. Així doncs, tallar i cuinar els tomàquets amb oli d’oliva verge extra, augmenta la biodisponibilitat del licopè i permet que el nostre cos pugui aprofitar-lo millor.

Propietats dels carotenoides

Beta-carotè: En el nostre cos, el beta-carotè pot convertir-se en vitamina A. Ademés, per les seves propietats antioxidants s’utilitza en complements alimentosos de protecció solar oral que protegeixen la pell del mal produït per les radiacions solars.

Licopè: Estudis científics d’observació mostren propietats protectores del licopè enfront del càncer de pròstata.

Luteïna i zeaxantina: Ajuden a mantenir una funció visual òptima i poden alentir el desenvolupament de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE). Actuen també a nivell cerebral beneficiant el rendiment cognitiu.

Baixes concentracions de luteína i zeaxantina en sang es relacionen amb menor rendiment cognitiu en l’atenció, aprenentatge, velocitat de processament i memoria visual. Prendre suplements amb aquests carotenoides pot millorar la funció cognitiva especialment en persones grans.

Per beneficiar-te de les propietats dels carotenoides, omple el teu plat d’aliments de molts colors.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.