Totes les malalties comencen en l’intestí. Cèlebre frase de Hipócrates, considerat el pare de la medicina moderna, qui va veure la importància de cuidar el nostre intestí per a tenir bona salut. Avui dia també sabem que un intestí sa és clau per a tenir un cervell sa i ser feliç.
La relació entre intestí i cervell és complexa i alhora apassionant. Tots l’hem experimentat més d’una vegada. Per exemple, quan estem nerviosos i ho notem a la panxa, o quan estem tristos i apareix la sensació de nus a la gola, o quan a causa d’una gastroenteritis amb diarrea ens adonem que no podem concentrar-nos ni pensar amb claredat.
Aquesta comunicació es coneix com a eix intestí-cervell i té un altre gran protagonista que és la microbiota intestinal. Per això parlem de microbiota-intestí-cervell i de com l’alimentació determina alhora la composició, riquesa i diversitat dels bacteris intestinals, i el nostre estat d’ànim.
S’ha demostrat que la microbiota intestinal pot influir en el desenvolupament cerebral i afectar moltes de les seves funcions a través de la producció de neurotransmissors com la serotonina o metabolits postbiòtics com els àcids grassos de cadena curta (reben el nom de butirat, propionat i acetat).
Com tenir un intestí sa?
En aquest programa de ràdio parlem de com afecta la microbiota intestinal al nostre cervell, d’aliments necessaris per a tenir una bona salut intestinal i cerebral, de postbiòtics i de plantes medicinals. Concretament parlem de Panax ginseng i Curcuma longa, dues conegudes plantes amb interessants propietats tant a nivell intestinal com a nivell cerebral.
Escolteu el programa complet en el canal Youtube de Natural Distributions. Amb Ricardo Aparicio, el Dr. Josep Allué, Flori Lungu com a fundadora de Natural Distributions i David Manrique, farmacèutic i fundador de Elie Health Solutions.

