Vinagreta de miso

3 vinagretes amb miso

El miso s’obté per fermentació de la soia amb determinats cereals com l’arròs o la civada i sal marina. És ideal per a enriquir tant en sabor com en propietats sopes, salses, amaniments o vinagretes, patés i altres plats.

És un aliment fermentat que té microorganismes vius, millora la microbiota intestinal, ajuda la digestió i alcalinitza.

En una sessió de vivències al Culinary Intitute of Barcelona en què ens va visitar l’Humbert de Kensho Sake, un dels alumnes va preguntar com es podia utilitzar el miso. Per a mi, el més fàcil és afegir-ho com a ingredient d’una vinagreta per amanir verdures, amanides o qualsevol plat d’arròs o pasta.

També el pots afegir a la sopa. Però fes-ho al final de la cocció quan el brou ha deixat de bullir perquè el miso és un aliment viu i si l’escalfes massa perd les seves propietats.

Tipus de miso

Existeixen diferents tipus de miso, els tradicionals són aquests:

  • Shiro miso – de soia i arròs blanc
  • Genmai miso – de soia i arròs integral
  • Mugi miso – de soia amb ordi
  • Hatcho miso – de soia sense cap cereal

El shiro miso és el que té un sabor més suau de tots i el hatcho miso el més fort. Segons la medicina tradicional xinesa, aquest és ideal per als mesos de fred. També és possible trobar miso de cigrons i arròs i miso d’arròs 100%. El de cigrons estava molt bo.

Recepta de vinagreta amb miso

Per fer vinagretes, com que el miso té sabor salat, només cal barrejar-ho amb olis o altres greixos, herbes aromàtiques, suc de llimona, espècies i vinagres.

Agredolça:

  • 2 c.p. miso
  • 2 c.p. concentrat de suc de poma
  • 1 c.p. aigua
  • 1 c.p. vinagre d’arròs
  • 1 c.p. oli d’oliva

Amb llimona:

  • 1 c.p. miso
  • 1 c.p. oli d’oliva
  • 1 c.p. vinagre d’arròs
  • 1 c.p. aigua
  • Ralladura de llimona

De mostassa:

  • 1 c.p. pasta de mostassa
  • 1 c.p. miso
  • ½ c.p. vinagre d’arròs
  • 1 c.p. oli d’oliva
  • 1 c.p. aigua

1 c.p. és una cullerada per a postres, però pots fer servir les proporcions que més t’agradin!

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.