Aliments amargs per millorar la digestió

Els aliments amargs poden ser una gran ajuda per millorar la digestió en qualsevol moment de l’any, però especialment durant les festes de Nadal en que acostumem a menjar plats més greixosos, haurien d’estar presents en tots els menús.

Els àpats de Nadal sovint són més rics en sal, sucre, greixos i alcohol del que estem acostumats normalment. Això afecta negativament els òrgans encarregats de la digestió com l’estómac, els intestins, el pàncrees, la vesícula biliar i el fetge.

Com a conseqüència les digestions es tornen més lentes i poden aparèixer nàusees, mareig, a vegades vòmits, mal alè, llengua pastosa i blanca, mal d’estómac, flatulències, diarrea, sensació de fatiga, mals de cap i inclús migranyes.

És necessari estimular el fetge i la vesícula biliar per afavorir la digestió dels greixos, per això són molt interessants els aliments amb gust amarg i una mica picants com els que citem a continuació:

  • carxofa
  • api
  • escarola
  • ruca o rúcula
  • endívies
  • raves
  • cols

Els aliments amargs estimulen la secreció d’enzims digestius per part de la vesícula biliar i el pàncrees, raó per la qual milloren la digestió i els moviments intestinals.

L’api té ademés propietats diürètiques, especialment bones per a les persones amb retenció de líquids o hipertensió arterial que aquests dies si mengen massa sal veuen com els hi puja la pressió arterial.

La carxofa és molt rica en fibra prebiòtics com la inulina, que afavoreix el creixement dels bacteris probiòtics que viuen a l’intestí i millora el trànsit i la salut intestinal. És ademés un gran aliment pel fetge.

Hem de tenir en compte també que totes les verdures, hortalisses així com fruites, són riques en fibra. I la fibra té la propietat de millorar el metabolisme de la glucosa i reduir l’absorció dels greixos. Per això, en tot els àpats i especialment durant les festes de Nadal, han d’estar presents ja sigui cuinades o amb una bona amanida.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.