Quants ous es poden menjar a la setmana?

28 agost 2018

Els ous han passat de ser un aliment a moderar per la falsa creença de que augmentaven el risc cardiovascular, a considerar-se un aliment funcional pel seu elevat valor nutricional.

Suposen una font de proteïna animal de gran qualitat, contenen totes les vitamines liposolubles (A, D, E i K), vitamines del grup B com la B12, ferro, calci, seleni i zenc, amb un aport energètic moderat (80 kcal/ou) igual que el seu contingut en greix.

Contenen ademés luteïna i zeaxantina, dos fitoquímics amb propietats antioxidants que contribueixen a la prevenció del càncer a més de portar altres beneficis sobre la salut.

És dolent el colesterol dels ous?

Els ous contenen diferents tipus de greix entre els quals es troba el colesterol, els greixos saturats i insaturats. Actualment s’ha vist que el responsable d’augmentar els nivells de colesterol en sang no és tant el colesterol dels aliments sinó els greixos saturats. I l’ou té una relació entre greixos insaturats i saturats més favorable que la majoria de carns i molt correcte per a la salut cardiovascular.

Així doncs, malgrat a portar una quantitat elevada de colesterol, els ous no provoquen un augment significatiu del colesterol plasmàtic.

Quants ous puc menjar a la setmana?

Les guies alimentàries com la piràmide de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria o de la Dieta Mediterrània recomanen seguir una alimentació variada amb un consum d’ous de 3 a 5 per setmana.

Estudis recents sobre el consum d’ou i el risc cardiovascular mostren que la ingesta de fins a un ou el dia no modifica els nivells de colesterol o triglicèrids ni el risc de patir una malaltia coronària en adults sans (estudi), especialment dins del context d’un patró de dieta Mediterrani (estudi).

En pacients amb malaltia coronària, no s’ha trobat evidència d’efectes adversos amb la ingesta diària d’ous sobre qualsevol factor de risc cardíac per un període curt de temps, encara que sempre és millor individualitzar la recomanació. Segons la American Heart Association, un ou el dia pot ser part d’una dieta saludable.

Que signifiquen els números en l’etiquetatge dels ous?

Els ous es classifiquen pel seu pes i no pel seu tamany, existeixen quatre tipus:

  • Petits o S: menys de 53 grams
  • Mitjans o M: entre 53 i 63 grams
  • Grans o L: entre 63 i 73 grams
  • Super grans o XL: més de 73 grams

Una altra manera de classificar els ous és segons el tipus de cria de les gallines ponedores, que ve reflexat en el codi de barres. Hem de fixar-nos en el primer dígit:

  • 0 – producció 100% ecològica
  • 1 – gallines camperes criades en llibertat
  • 2 – gallines criades sota coberta
  • 3 – gallines criades amb gàbies

El color de la closca no condiciona per res el seu valor nutricional. El que sí és important, és procurar consumir ous ecològics o de gallines camperes (número 0ES o 1ES a la closca).

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.