Diabetis i periodontitis, quina relació tenen?

24 juliol 2018

La diabetis i les malalties periodontals estan entre les malalties cròniques més freqüents. Es calcula que a Espanya el 13,8% dels majors de 18 anys pateix diabetis tipus 2 i que només el 14,8% dels adults entre 35 i 44 anys té les genives sanes, la resta té algun tipus de malaltia periodontal. Quina relació tenen diabetis i malalties periodontals? Pot una augmentar el risc de patir l’altra?

Les malalties periodontals afecten els teixits que sostenen les dents. Estan causades per bacteris però en la seva aparició també influeixen factors genètics, ambientals i locals. Les més comuns són gingivitis i periodontitis.

  • Gingivitis: inflamació superficial de les genives, el sagnat és el seu principal signe d’alerta. És un problema reversible però si no es tracta adequadament pot derivar a periodontitis.
  • Periodontitis: infecció profunda de les genives i teixits que subjecten la dent, poguent provocar la seva pèrdua per destrucció irreversible dels teixits del periodont.

La magnitud del problema

A Espanya només el 14,8% dels adults entre 35 i 40 anys té les genives sanes, la resta té gingivitis el 60% i periodontitis el 25%. En persones majors de 65 a 74 anys, el 10% té les genives sanes, el 52% de gingivitis i el 38% periodontitis.

Segons dades publicades el 2011, el 14% de la població major de 18 anys té diabetis tipus 2 i el 6% no ha estat diagnosticat encara. Es preveu que el nombre de diabètics superi els 3 milions en els propers anys.

Relació entre diabetis i periodontitis

La diabetis provoca una resposta inflamatòria greu davant els bacteris patògens de la geniva empitjorant la inflamació i accelerant la destrucció dels teixits de suport periodontals. De manera que ser diabètic augmenta el risc de tenir periodontitis.

D’altra banda, la periodontitis provoca un augment de substàncies pro-inflamatòries que augmenten la resistència a la insulina de manera similar o com ho fa l’obesitat. Així doncs les malalties periodontals:

  • són més freqüents i progressen més ràpid en diabètics
  • s’associen a un pitjor control de la glucèmia en diabetis tipus 2
  • augmenten el risc de tenir complicacions associades a la diabetis com la mortalitat cardio-renal per malaltia cardíaca combinada amb nefropatia diabètica
  • el seu tractament millora el control del sucre en sang en pacients diabètics disminuint els valors d’hemoglobina glicosilada (HBA1c)

Què puc fer per prevenir la periodontitis?

La prevenció i detecció precoç de la diabetis i la periodontitis són molt importants per poder actuar a temps. Menjar aliments frescos rics en fibra afavoreix els moviments de masticació i ajuda a la prevenció de la gingivitis i la periodontitis. Determinats probiòtics o suplements nutricionals poden ajudar a la prevenció de la càries i en el tractament de les malalties periodontals. Segons un document de consens sobre interacció entre estil de vida, alimentació i malalties periodontals, dèficits micro-nutricionals de vitamina C, vitamina D, àcid fòlic o vitamina B12 poden estar relacionats amb l’aparició i progressió d’aquestes malalties.

Davant la sospita de patir diabetis tipus 2 (Test de Findrisk) o presentar signes de periodontitis (Test de salut gingival), cal visitar el metge per fer les proves de diagnòstic i seguiment o a l’odontòleg per sotmetre’s a un exhaustiu examen bucodental.

 

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.