Aliments rics en ferro per a l’anèmia

17 febrer 2018

El ferro és un mineral essencial per a la vida, però el seu dèficit és el més comú dels dèficits nutricionals. En el cos, la major part del ferro es troba formant part de dos proteïnes: l’hemoglobina i la mioglobina.

L’hemoglobina és la principal proteïna que es troba en els glòbuls vermells, transporta l’oxigen des dels pulmons a la resta de teixits i representa prop de 2/3 parts del ferro en el cos. La mioglobina participa en el transport i emmagatzematge d’oxigen a les cèl·lules musculars.

Malgrat ser un element essencial, és també potencialment tòxic, degut a que el ferro lliure a l’interior de la cèl·lula pot afavorir la producció de radicals lliures que causen estrès oxidatiu i dany cel·lular. Per això, el metabolisme del ferro està controlat per un potent sistema regulador en el qual l’organisme regula de forma precisa l’absorció i el transport segons les seves necessitats.

L’anèmia ferropènica apareix quan no hi ha ferro suficient per formar glòbuls vermells. Pot produir fatiga, ritme cardíac accelerat, palpitacions i respiració accelerada el fer esforços, perjudicant el rendiment físic en esportistes. El diagnòstic de l’anèmia ferropènica s’estableix quan els valors d’hemoglobina són més baixos de 12-13 mg/dl en dones i homes respectivament.

Del total del ferro que es mobilitza diàriament, només es perd una petita quantitat a través de les femtes, l’orina i la suor. La reposició es fa a través de l’alimentació, malgrat que la proporció que s’absorbeix dels aliments és molt baixa.

Quins són els aliments més rics en ferro?

En els aliments, el ferro es troba en dues formes:

  • Ferro hemo en carn vermella, fetge, vísceres, aus, musclos, cloïsses, escopinyes, peix. Prové principalment de l’hemoglobina i mioglobina i s’absorbeix molt millor.
  • Ferro no hemo en vegetals com llegums, fruits secs i verdures (borraja, canonges, creixens, espinacs, bledes), ous i productes làctics. La seva absorció està influenciada per la presència d’altres nutrients en el mateix àpat.

Aliments i nutrients que afavoreixen l’absorció del ferro

  • Vitamina C (àcid ascòrbic): d’aquí la recomanació de menjar una taronja, un bol de maduixots o un kiwi després d’un plat de llenties o d’humus, per exemple.
  • Carn, aus i peix: ademés de portar ferro hemo, estimulen l’absorció del ferro no hemo

Aliments i nutrients que redueixen l’absorció del ferro

  • Làctics i aliments rics en calci: el calci redueix l’absorció del ferro, cal separar els làctics dels àpats principals.
  • Àcid fític: està a la coberta de llegums, llavors i cereals integrals.
  • Polifenols: cafè, te, fruits vermells, vi, raïm, cacau, procurar prendre’ls separats dels àpats.
  • Oxalats: es troben en espinacs, bledes i remolatxa.

Així doncs, la quantitat de ferro que s’absorbeix dels aliments i és utilitzada pel cos depen de l’estat nutricional de l’individu i de si el ferro està en forma hemo o no hemo.

En cas de prendre un suplement de ferro per prescripció mèdica, per a tenir una bona absorció cal evitar prendre’l amb un vas de llet o un altre derivat làctic i sí que és convenient prendre’l amb una fruita rica en vitamina C.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.