Els bacteris intestinals et poden fer engreixar

Cada vegada es parla més dels bacteris intestinals i la seva relació amb la salut. Sabem que viuen en un delicat equilibri anomenat microbiota on hi ha bacteris beneficiosos i altres perjudicials, juntament amb fongs, llevats, virus i germens patògens.

Quan per diferents factors que ja vam explicar en aquest article del nostre bloc, es produeix un desequilibri entre els bacteris intestinals, s’altera la permeabilitat intestinal i això té importants repercussions a la nostra salut fins al punt de fer-nos engreixar.

Quina relació tenen els bacteris intestinals amb el fet d’engreixar-nos?

Segons Marta Garaulet, doctora en Farmàcia, especialista mundial en cronobiologia i autora del llibre Los relojes de tu vida, actualment es coneixen quatre mecanismes que poden explicar l’efecte dels bacteris sobre l’obesitat:

1. S’obtenen més calories menjant els mateixos aliments. Significa que, per exemple, un pastís de xocolata podria aportar més calories a una persona obesa amb una microbiota alterada que a una altra persona amb normopes i una microbiota saludable. I és que els bacteris intestinals participen activament en l’obtenció d’energia dels aliments determinant el seu pas a través de la membrana intestinal. Ademés, el tipus de bacteris del nostre intestí pot influir en el temps de trànsit intestinal, és a dir, el què tarda l’aliment en recórrer l’intestí. Quan més tarda, més temps està en contacte amb la membrana intestinal, i per tant més capacitat té el nostre organisme d’absorbir-lo i extreure’n calories.

2. S’acumula més greix en el teixit adipós. Els bacteris dels individus obesos afavoreixen l’acció d’un enzim anomenat lipoproteinlipasa que ajuda a que el greix entri als adipocits (les cèl·lules que guarden el greix) i s’acumuli, pel que s’engreixaran més menjant el mateix.

3. Augmenta la inflamació. La microbiota intestinal també presenta un paper en el grau d’inflamació de l’individu. Per exemple, al augmentar un determinat tipus de bacteris es redueix la proporció de bacteris protectors de la barrera intestinal, alterant els processos inflamatoris de la obesitat.

4. Els bacteris intestinals poden fer que tinguis més o menys gana. I és que els bacteris beneficiosos intervenen augmentant la producció d’uns pèptids saciants que són capaços de dir al nostre cervell que parem de menjar. Pel contrari, els bacteris perjudicials inhibeixen la secreció d’aquests pèptids saciants i tindrem més gana. Pots llegir més sobre la comunicació entre l’intestí i el cervell en aquest article.

A la consulta de Nutresalut treballem amb el Test de Permeabilitat Intestinal per conèixer com està afectat el teu intestí. Canviant l’alimentació i tractant l’intestí podem reparar la permeabilitat intestinal i millora notablement el teu estat de salut general.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.