Bolets medicinals

Propietats dels bolets shitake i maitake

30 novembre 2017


Els bolets shitake i maitake són molt utilitzats en la Medicina Tradicional Xinesa i Japonesa on es cultiven desde fa més de 2.000 anys. Són bolets comestibles que es consumeixen com a aliments, però el seu interès són les propietats medicinals que presenten.

Són habituals en la cuina oriental, la cuina macrobiòtica i en receptes vegetarianes o veganes. Poden comprar-se frescos o secs i utilizar-se per a preparar brous, sopes, amb arròs, pasta o altres cereals, amb verdures i inclús per a preparar patés vegetals. Ademés de les seves propietats nutricionals, se’ls atribueix propietats adaptògenes, inmunomoduladores i anticancerígenes.

Des del punt de vista nutricional destaquen pel seu aport en fibra prebiòtica (aliment pels bacteris de la microbiota intestinal), tenen tots els aminoàcids essencials, vitamina D2 i minerals com el germani (propietats antioxidants). Però els beneficis medicinals d’aquest tipus de bolets es deuen a que són molt rics en beta-glucans, un tipus de fibra soluble amb activitat sobre les cèl·lules del sistema inmunològic.

Shitake i maitake són els més coneguts i sovint es comercialitzen junts en forma de pols o d”extractes en complements alimentosos. Ademés de les seves propietats inmunoreguladores poden ajudar a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids en sang i tenen activitat antihipertensiva i antidiabètica. De manera que poden ser útils en persones amb hipertensió, diabetis, síndrome metabòlica o aterosclerosis.

Es consideren adaptògens per la seva capacitat d’ajudar el cos a adaptar-se davant l’estrès físic i mental. Tradicionalment s’utilizaven per a combatre l’esgotament i la debilitat, per reforçar l’energia davant d’agents patògens externs i per prevenir l’envelliment prenmatur.

També pertanyen a aquest grup de bolets medicinals el reishi, el xampinyó del sol, el cordyceps i la melena de lleó. Sovint es troben combinats entre sí i en productes que utilizen la micoterapia amb la fitoterapia, creant sinergies que permeten optimitzar dosis i concentracions. Com a complements alimentosos convé buscar fórmules en forma de pols o extracte estandaritzat i amb certificats de cultiu ecològic.

Com a aliments, cada vegada són més populars i és més fàcil trobar-ne al costat de les verdures. Us animo a comprar-ne i introduir-los a les vostres receptes!

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.