Saps què és la disfàgia?

20 setembre 2017

La disfàgia és un símptoma que es caracteritza per la dificultat en la deglució. És a dir, el malalt que pateix disfàgia no pot empassar correctament aliments sòlids o líquids.

Afecta sobretot a persones grans, malalts d’Alzheimer o de Parkinson, però també es dóna en altres malalties neurodegeneratives com la esclerosi lateral amiotròfica o en pacients que han patit un ictus.

Té una important repercussió en la qualitat de vida dels pacients, que al no poder alimentar-se correctament comencen a perdre pes de forma involuntària i poden patir problemes de desnutrició i deshidratació, o malalties respiratories com pneumònies per aspiració que poden causar la mort. Ademés, la desnutrició en pacients amb disfàgia dificulta la curació de ferides, debilita el sistema immunológic, incrementa la susceptibilitat a les infeccions i deteriora la funció mental i física.

És per això que és molt important conèixer els símptomes i detectar-la a temps, doncs la majoria de pacients i també les persones que els envolten no en són conscients ni coneixen la malaltia.

Simptomes de disfàgia:

  • Tos o carraspeig durant i després de menjar o beure
  • Caiguda dels aliments de la boca, babejar
  • Canvis de veu (afonia o ronquera) coincidents amb els àpats
  • Incapacitat d’empassar d’una sola vegada una cullerada de menjar
  • Ennuagaments freqüents
  • Temps prolongat per acabar-se el menjar
  • Febre de 38º sense causa aparent
  • Pérdua de pes inexplicada, malnutrició, pneumònia

Per compensar els problemes de deglució cal canviar la textura dels aliments i dels líquids i adaptar-los a les necessitats de cada pacient, ja sigui amb l’ús d’espessants en pols o triturant el menjar fins obtenir la textura desitjada. Es recomana que l’alimentació sigui el més variada possible i fraccionada en diversos àpats per evitar el cansament de menjar. És important que els àpats tinguin gran densitat nutricional per poder cobrir les necessitats en poc volum.

No s’aconsellen les gelatines comercials dels supermercats ja que es desfan a la boca abans d’empassar-se i suposen un risc d’ennuagament. Cal utilitzar productes especialment dissenyats i formulats per als problemes de deglució.

Si coneixes algú que pot patir disfàgia posa’t en contacte amb un professional, la disfàgia és diagnosticable i pot ser tractada.

Per saber-ne més sobre disfàgia: www.furega.com

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.