Usos i propietats medicinals de la canyella

5 gener 2017

De sabor doç, lleugerament picant i molt aromàtica, la canyella és una de les espècies més apreciades des de l’antiguitat pels seus usos culinaris i propietats terapèutiques. S’obté de l’escorça assecada de Cinnamomum zeylanicum, un arbre originari de l’antic Ceilan, avui Sri Lanka.

A la cuina s’utilitza la canyella en branca o en pols, aquesta última de sabor i aroma més intens, per acompanyar plats dolços i postres com tartes, arròs amb llet, compotes de fruita, poma al forn, fruita fresca com unes rodelles de taronja amb canyella, en cremes de cereals per a l’esmorzar o a l’estiu amb el gelat de llet merengada.

En els països àrabs s’utilitza la canyella en plats de carn estofada buscant el contrast entre dolç i salat, i en els països asiàtics la canyella forma part d’alguns tipus de curri.

Tradicionalment la canyella estimula i millora la digestió, pel que resulta eficaç en cas de digestions lentes i pesades. També s’utilitza per tonificar i escalfar, per exemple prendre una infusió calenta de canyella estimula la circulació i afavoreix la sudoració, ideal per grips i refredats. Pot prendre’s amb altres especies com el gingebre, especialment en dies de fred.

L’oli essencial de canyella és antisèptic, bactericida i fungicida, raó per la qual es troba en preparats per combatre el mal de coll i les infeccions respiratòries.

Actualment s’han confirmat efectes beneficiosos de la canyella en el control dels nivells de glucosa en sang en pacients amb diabetis tipus 2, millorant la sensibilitat a la insulina i actuant doncs com a antidiabètic. Són estudis realitzats amb dosis de canyella de com a mínim 1 gram al dia i durant varis mesos, amb resultats prometedors per a seguir investigant com l’ús d’aquesta espècia pot ser útil per combatre una de les principals epidèmies del segle XXI, la diabetis.

Un bon consell per reduir el consum de sucre és substituir-lo per canyella. Observa quins són els aliments processats que compres habitualment i mira la informació nutricional a l’etiqueta. Escull sempre els que portin menys sucres afegits i si cal hi afegeixes canyella per millorar el seu gust.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.