Sensibilitat al gluten no celíaca

13 gener 2017

Actualment hi ha moltes persones amb símptomes digestius que no saben ben bé a què són deguts però que milloren al retirar el gluten de la seva dieta. Probablement es tracta de persones amb sensibilitat al gluten no calíaca, una malaltia recent relacionada amb la ingesta d’aliments que contenen gluten, en persones no celíaques ni amb al·lèrgia al blat.

El gluten és una proteïna que forma part d’alguns cereals de consum habitual a la nostra dieta com el blat, la civada, l’ordi i el segó i també en altres cereals menys coneguts com l’espelta, el kamut i el triticale.

La sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC) pot manifestar-se amb símptomes intestinals com dolor abdominal, distensió abdominal, diarrea o restrenyiment, però també extra-intestinals com astenia, cansament, falta de concentració o dolors articulars.

És més freqüent en dones que en homes i a Espanya té una prevalença del 10%, mentre que la malaltia celíaca és del 1%, això vol dir que per cada celíac hi ha 10 persones amb SGNC.

El diagnòstic no és fàcil perquè no hi ha marcadors en sang ni hi ha lesió intestinal, o si n’hi ha és lleu, i s’ha de fer un diagnòstic per exclusió. De fet, avui en dia es desconeix amb exactitud si és el gluten o potser un altre component del blat el responsable dels símptomes.

El que sí se sap és que està relacionat amb un augment de la permeabiliat intestinal, que la ingesta de gluten condiciona l’aparició dels símptomes de manera ràpida i que aquests desapareixen al retirar el gluten de la dieta. Tanmateix mai s’ha de retirar el gluten sense abans haver exclòs la malaltia celíaca i l’al·lèrgia al blat amb els seus deguts diagnòstics.

Sovint les manifestacions clíniques de la SGNC es sobreposen amb les de la fibromialgia, la fatiga crònica i l’intestí irritable i al realitzar una dieta sense gluten s’observa una millora important de l’estat de salut general de la persona. A la consulta de Nutresalut recomanem fer un Test de Permeabilitat Intestinal en aquests pacients i acompanyar-lo d’un Test de Medició de Histamina, doncs ens dóna una informació molt útil per a personalitzar el tractament terapèutic i al dieta d’aquestes persones.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.