Llegir i entendre les etiquetes dels aliments

17 desembre 2016

 

Llegir les etiquetes a l’hora de comprar o al consumir un aliment envasat hauria de ser un hàbit en el nostre dia a dia. No només per mirar la data de caducitat, que sembla ser que és el paràmetre que més llegeixen els consumidors) sinó perquè la informació que trobem a l’etiqueta adverteix sobre substàncies o productes que poden causar al·lèrgies o intoleràncies i ademés ajuda a comparar productes i a escollir les alternatives més adequades, convertint-se en una eina imprescindible per a tenir una alimentació segura i saludable.

Amb el nou Reglament (UE) Nº 1169/2011 sobre Información Alimentaria Facilitada al Consumidor, des del passat 13 de desembre és obligatori que les etiquetes dels aliments envasats incloguin la informació nutricional.

¿Qué es la informació nutricional?

La informació nutricional és el valor energètic, és a dir les kilocalories, i la quantitat dels principals nutrients que aporta l’aliment en qüestió.

Ha de comprendre, en aquest ordre, el valor energètic expressat en kilojouls (kJ) i kilocalories (kcal) i la quantitat de greixos, greixos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal expressada en grams. 

captura-de-pantalla-2016-12-13-a-les-13-43-47

Pot complementar-se de forma voluntària amb la quantitat de greixos monoinsaturats, greixos poliinsaturats, polialcohols, midó, fibra alimentària, vitamines i minerals.

El reglament especifica que aquestes dades han d’estar expressades per 100 g o 100 ml de producte i en format de taula. Ademés, per a facilitar la lectura i en això s’ha quedat just, s’exigeix un tamany de lletra igual o superior a 1,2 mm, malgrat en superfícies menors de 80 cm pot ser de 0,9 mm.

 

informacio-nutricional

 

De forma opcional i ademés de la taula, la informació nutricional pot expresar-se també per porció o unitat de consum. En aquest cas s’ha d’indicar la quantitat que suposa una porció o unitat i el nombre total de porcions o unitats que conté l’envàs.

Excepcions

Estan excents els productes sense transformar o curats que incloguin un sol ingredient, com per exemple l’aigua, sal, espècies, te, vinagres, aditius alimentaris, begudes amb un grau alcohòlic superior a 1,2 % i els aliments en envasos petits com els que s’utilitzen en hosteleria amb una superfície inferior a 25 cm2.

 

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.