Te kombutxa, la beguda que està de moda

26 octubre 2016

El te kombutxa és una beguda fermentada amb lleuger sabor àcid que recorda a la sidra de poma. Es consumeix com a beguda refrescant amb la finalitat d’aportar bacteris probiòtics a la dieta però la seva peculiar composició l’ha convertit en una beguda de moda als països occidentals.

S’obté per fermentació de te verd o te negre i sucre per una colònia simbiòtica de bacteris i llevats anomenada SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) i té el seu origen en cultures tradicionals com la japonesa on s’elaborava a partir d’alga kombu i te verd i es prenia per les seves propietats beneficioses per a la salut.

Igual que el kèfir o altres aliments fermentats com el xucrut i el tempeh, el te kombutxa conté milions de bacteris que poden ser beneficiosos per la microbiota intestinal i millorar la salut dels intestins, estimular el sistema inmunològic i reduir la inflamació. Es una bona opció per a substituir els refrescos ensucrats i begudes alcohòliques com la cervesa. 

Com a resultat de la fermentació s’obté una beguda amb vitamines del grup B com la B1, B2, B6, B12 , vitamina C, polifenols, aminoàcids, àcid glucurònic, àcid glucònic i altres àcids orgànics com l’àcid acètic (d’aquí el seu gust avinagrat), molt poc sucre i qüasi sense cafeïna. La composició de la kombutxa varia segons el temps de fermentació, la proporció de te i la quantitat de sucre. Es trata d’una beguda viva, per això quan n’obrim una ampolla es recomana guardar-la a la nevera i consumir-la en una setmana.

Propietats de la kombutxa

Segons una revisió de 2014, la majoria d’efectes beneficiosos s’han estudiat amb models animals i manca evidència basada en models humans. Però segons l’experiència i el testimoni de bevedors de te kombutxa recollida per científics russos, el te kombutxa podria tenir les següents propietats:

– antioxidant

– redueix els nivells de colesterol i l’aterosclerosis

– protegeix de les malalties cardiovasculars

– redueix la inflamació

– és hepatoprotector

– actúa com a antibiòtic natural

– estimula el sistema inmunitari

– normalitza la funció intestinal

Tanmateix, no es pot considerar una beguda probiòtica. Només el iogurt i alguns tipus de kefirs poden anomenar-se probiòtics per les seves propietats beneficioses en el sistema digestiu.

Cada vegada hi ha més comerços que venen kombutxa, a Sabadell el trobareu per exemple a la botiga Cafestes Experience del carrer Calderón. I si us atreviu, podeu fer-lo a casa, només necessiteu que us regalin un scoby o podeu obtenir-lo en algunes botigues especialitzades en aliments fermentats com el Ferment 9 de Barcelona.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.