Quin raïm és millor, el blanc o el negre?

El raïm és una fruita de tardor molt típica dels països mediterranis. N’hi ha diferents varietats però principalment en coneixem el blanc i el negre. Saps quina diferència hi ha entre l’un i l’altre? Quin és millor? No és qüestió de gustos sinó de composició!

El raïm és una fruita que destaca pel seu aport en sucres, que trobem tant en el blanc com en el negre i en una quantitat molt igual. Per cert, és de les fruites que més sucre porta (i per tant més calories), concretament uns 16 grams de sucre per 100 grams de fruita. També porta fibra, en aquest cas n’hi ha més en el raïm negre.

Entre els minerals, el potassi és el més abundant i es troba en molta més quantitat en el raïm negre, mentre que el calci i el magnesi estan en quantitats més moderades i n’hi ha més en el blanc. Pel contingut en minerals, i especialment gràcies al potassi, el raïm és bo per remineralitzar, alcalinitzar i depurar.

Entre les vitamines, el raïm és de les fruites que més vitamina B6 conté i la trobem en la mateixa quantitat en els dos tipus.

Pero el què fa especialment interessant el raïm és una substància anomenada resveratrol que té propietats antioxidants i que només es troba en el raïm negre, concretament a la pell del raïm negre. Hi ha estudis científics que relacionen el resveratrol amb la prevenció de l’envelliment prematur, la reducció del risc d’aterosclerosis i de malalties cardiovasculars i fins i tot amb la protecció en front a alguns tipus de càncer. Així doncs, per aprofitar aquestes propietats tan saludables, és millor menjar raïm negre.

Un cop assecat els grans de raïm es transformen en panses, molt energètiques ja que al perdre l’aigua es concentren els sucres. Les panses són ideals pels esportistes i pels nens poc menjadors.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.