Saps quina és la dieta flexitariana?

19 agost 2016

Fer una dieta flexitariana vol dir ser vegetarià flexible, seguint una dieta basada en aliments d’origen vegetal però sense excloure del tot els productes d’origen animal, sinó que es segueixen consumint en determinades ocasions i a ser possible de procedència ecològica.

La dieta flexitariana té nombrosos avantatges, d’entrada és més saludable perquè es mengen més verdures, hortalisses i fruites i menys carn, de manera que es prenen gran quantitat de micronutrients i compostos bioactius, més fibra i menys greixos saturats. Ajuda a baixar de pes i reduïr el greix corporal, millora el trànsit intestinal i la salut intestinal, baixa la inflamació, disminueix el risc de malalties cardiovasculars i de càncer.

Una altre avantatge és que no s’elimina cap aliment, sinó que és la freqüència i quantitat de carn o peix el que defineix els flexitarians. Els principals aliments dels plats són els vegetals i els aliments d’origen animal es mengen com a acompanyament o guarnició.

Comparant amb les dietes vegana i vegetariana, en la flexitariana és més fàcil cobrir les necessitats de tots els nutrients que necessita el cos ja que el consum ocasional de carn i peix, sobretot si és peix blau, aporten nutrients com el ferro, la vitamina B12 o la vitamina D i els greixos insaturats omega-3 que poden ser deficitaris en la vegana i vegetariana.

És també una dieta més sostenible, doncs per criar els animals es necessiten més recursos ambientals i econòmics que per cultivar vegetals.

Malgrat semblar una dieta innovadora és un tipus d’alimentació molt semblant a la dieta mediterrània, amb abundància de verdures, cereals, llegums, fruits secs, consum habitual de làctis i ou i ocasionalment carn i peix. De manera que encara que darrerament es parli cada vegada més de la dieta flexitariana no ens hem inventat res de nou, sinó que més aviat és una forma de tornar a l’alimentació dels nostres avis.

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.