Gaspatxo de remolatxa i cireres, refrescant i antioxidant

28 juliol 2016

Pels dies calorosos les receptes fredes són les que venen més de gust. Com el gaspatxo i el salmorejo, sopes refrescants que ademés són molt riques en antioxidants.

La recepta original es fa amb tomàquet, ceba, cogombre, pebrot, oli d’oliva verge extra i sal, també s’hi posa all però que no domini sobre el gust del tomàquet i l’oli. Nosaltres n’hem fet una versió diferent afegint-hi remolatxa i cireres.

La remolatxa té vitamines del grup B com la B1, B2, B3, B6 i sobretot folats, que són la vitamina B9. És molt rica en potassi i les seves fulles en ferro.

El tomàquet és font de minerals com el potassi i el fòsfor i de vitamines entre les que destaquen la C, ja coneguda per les seves propietats antioxidants, i la provitamina A. Presenta un elevat contingut en carotens com el licopè, un pigment que li dóna el color vermell característic i que és un bon antioxidant per protegir la pell i la vista de les radiacions solars.

L’altra gran vitamina antioxidant és la vitamina E que la trobem a l’oli d’oliva verge i que també és molt bona per la pell i la vista.

Les cireres aporten vitamina C, provitamina A, potassi, però sobretot el que destaca de les cireres és el seu contingut en flavonoides i àcid elàgic del grup dels polifenols, tots dos també uns excel·lents antioxidants.

El potassi, que es troba en la majoria de fruites i verdures, és un mineral alcalinitzant que no pot faltar a la nostra alimentació. S’ha d’evitar però en cas de insuficiencia renal.

Pel seu contingut en fibra i també per l’oli que porta, aquesta recepta pot tenir certes propietats laxants.

Ingredients:

  • 250 g remolatxa
  • 300 g tomàquet
  • 250 g cireres
  • ½ gra d’all
  • 1 culleradeta de sal
  • 30 – 40 g pa del dia abans (opcional)
  • 10 g vinagre de Xerès
  • 50 g oli d’oliva verge
  • 100 ml d’aigua

 

Preparació:

Coure la remolatxa sencera i amb pell durant 45 – 60 minuts segons la mida. Pelar-la un cop sigui fredes i tallar-la a trossos.

Trocejar el tomàquet, no cal pelar-lo ni treure les llavors si utilitzeu una batedora potent o un robot de cuina tipus Thermomix. Cal que siguin tomàquets amb molt polpa com els de pera, i que estiguin madurs.

Treure el pinyol de les cireres.

Triturar la remolatxa amb els tomàquets, les cireres, la sal i el mig gra d’all. Afegir-hi el pa, deixar en remull uns 10 minuts i tornar a triturar.

Afegir el vinagre i finalment l’oli d’oliva poc a poc i sense parar de batre perquè quedi ben emulsionat.

Segons la textura que més us agradi s’hi pot posar una mica d’aigua perquè quedi menys espès.

Guardar a la nevera i servir fred amb ou dur o virutes de pernil ibèric per sobre.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.