Pa de castanya i fajol amb llavors de xia

Alguns de vosaltres ja sabeu que aquest any m’he aficionat a fer pa a casa i últimament, com que tinc varis pacients que amb el Test de Medició de Histamina no poden menjar gluten, estic provant diferents receptes de pa fet de farines sense gluten.
 
La setmana passada vaig fer PA DE CASTANYA I FAJOL i va quedar boníssim, us deixo la recepta:
Ingredients:
  • 400 g d’aigua
  • 180 g farina de castanya
  • 170 g farina de fajol
  • 2 ous
  • 5 cullerades soperes d’oli d’oliva
  • 1/2 cullerada de postres de sal
  • 8-10 g llevat per fer pa en pols
  • 2 cullerades soperes llavors xia
Preparació:
Jo el faig amb la Thermomix però segur que es pot fer amb altres panificadores i també a mà perquè és molt fàcil.
1. Posar l’aigua, el llevat, l’ou i l’oli en el vas i programar 1 minut a 37º velocitat 3.
2. Afegir les farines, la sal i les llavors de xia i amassar 3 minuts a velocitat espiga.
3. Abocar la massa en un motlle de silicona i deixar reposar 45 minuts tapat amb un drap de cuina.
4. Coure al forn 40-45 minuts a 180ºC. Jo poso un bol amb aigua dins del forn per augmentar la humitat.
 
La massa acabada de barrejar queda més aviat líquida però un cop cuita ja agafa consistència de pa.
Fer pa a casa és un procés artesà (tot i fer servir alguna màquina) que cada vegada queda diferent, hi ha molts factors que poden intervenir com la temperatura ambient, el temps de repòs, la temperatura del forn, el temps de cocció… només volia dir-vos que si la primera vegada no us queda bé no us desanimeu i seguiu provant!
El podeu personalitzar i posar-hi llavors de sèsam, pipes de girasol o de carbassa, nous, pastanaga, olives, ceba, herbes aromàtiques… segons l’ocasió i el vostre gust.
Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.