El kuzu, aplicacions medicinals i culinàries

2 març 2016

El kuzu és un midó que s’obté de l’arrel d’una planta originària de l’est asiàtic anomenada Pueraria Thumbergiana o Pueraria Hirsutata Matsum.

En Medicina Tradicional Xinesa el kuzu s’utilitzava per combatre la febre, els transtorns intestinals, la fatiga i la debilitat general. Actualment el kuzu es fa servir per les seves propietats medicinals i també com a espessant en preparacions culinàries.

Per elaborar kuzu es recullen les arrels a l’hivern quan han emmagatzemat minerals i midó, es trossegen, es renten per eliminar impureses i s’assequen totalment. És molt important assegurar la qualitat i la puresa del kuzu davant de imitacions a base de fècula de patata o farina de blat de moro que per suposat resulten més barates però que no tenen les mateixes propietats.

Per preparar-lo es dilueixen una o dues cullerades de postre de kuzu en mig vas d’aigua freda o natural per evitar que es facin grumolls i després es posa a bullir amb més aigua durant uns dos minuts fins que agafa una consistència gelatinosa, incolora o rosada, gairebé transparent.

Aplicacions medicinals

El kuzu alcalinitza i reforça els intestins, millorant tant els símptomes de diarrea com de restrenyiment, i alleugerint els mals d’estómac en cas de gastroenteritis o úlcera d’estómac.

Les seves principals propietats són les següents:

  • diarrea
  • candidiasi
  • amigdalitis i laringitis
  • grip, refredats, estats febrils
  • transtorns digestius com indigestió, nàusees i vòmits
  • infeccions de l’aparell genital femení
  • cansament i debilitat general

Aplicacions culinàries

A la cuina el kuzu s’utilitza com a espessant.

No té sabor ni color, de manera que combina perfectamente amb qualsevol aliment i pot afegir-se tant a preparacions dolces com salades aportant cremositat i espessor.

Cal desfer-lo sempre amb aigua freda o natural, és insoluble en aigua calenta, i s’afegeix en els últims minuts de cocció de cremes de verdures, salses, brous, begudes de xocolata, sucs o compotes de fruita. S’ha de coure un parell de minuts remenant contínuament fins que comença a espessir.

Font: Guía de los nuevos alimentos, de J. Cisquella.

Receptes amb kuzu

Us deixo un parell de receptes molt senzilles que sovint recomano als meus pacients i us poden ser útils en cas de diarrea o mal de panxa. Poden prendre’n també els nens (reduïnt la dosi a la meitat) i com que no té gluten està indicat sense problemes per a persones celíaques.

Crema de pastanaga amb kuzu: Rentar, pelar i trossejar les pastanagues. Bullir amb aigua i un polsim de sal durant 20 minuts i afegir una tassa de cafè amb aigua freda o natural i una cullerada de postre de kuzu prèviament ben desfet. Deixar coure un parell de minuts més sense parar de remenar i retirar del foc. Triturar fins aconseguir una textura fina i cremosa.

Compota de poma amb kuzu: Rentar, pelar i tallar les pomes. Bullir amb poca aigua i un polsim de sal i un grapat de panses (opcional) durant uns 15 minuts. Afegir una tassa de cafè amb agua freda o natural i una cullerada de postre de kuzu prèviament desfet. Deixar coure un parell de minuts més sense parar de remenar fins que espessi i retirar del foc.

 

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.