Les llavors de cànem, un superaliment

3 desembre 2015

El cànem és el nom comú de la planta Cannabis sativa sativa, una planta herbàcia coneguda desde fa 3.000 anys, extesa per tot el món i amb una gran importància econòmica, industrial i mèdica. Les seves llavors són comestibles i presenten components molt beneficiosos per l’organisme, destacant la presència de greixos poliinsaturats essencials i altres components bioactius, i amb una total absència de cannabinoides i per tant d’efecte estupefaent.

Les llavors de cànem es comercialitzen amb i sense closca i també s’utilizen per a extreure l’oli de cànem i la proteïna en pols.

Se les considera un superaliment pel seu aport nutricional amb un alt contingut en proteïna, el seu bon perfil lipídic i en el cas de les llavors amb closca, el seu alt aport en fibra dietètica.

Són riques en vitamines A, C i E, i minerals com el fòsfor, potassi, magnesi, sofre i calci.

El seu oli compte amb una elevada presència d’àcids grassos poliinsaturats del tipus omega-3 i omega-6 que ademés estan en una relació de 1 a 3. Alguns autors consideren aquestes proporcions òptimes per a la salut i amb beneficis demostrats sobre les malalties cardiovasculars, en la modulació del sistema immunitari i en malalties dermatològiques. No conté colesterol ni greixos de tipus trans.

La proteïna és de molt bona qualitat perquè conté tots els aminoàcids essencials de forma similar a la soja però amb una biodisponibilitat superior. És una bona alternativa com a proteïna vegetal, es digereix molt bé i no conté gluten, de manera que en poden menjar les persones celíaques i amb intolerància al gluten.

Les llavors de cànem es poden consumir senceres i torrades, mòltes, germinades o sense closca afegides a qualsevol amanida, verdura, batut, plat de pasta, arròs, llegum, pans i reposteria.

Al comprar llavors de cànem és important que siguis de cultiu ecològic com les que distribueix Bioener, amb un certificat que no només garanteix que han estat cultivades amb tot el respecte pel medi ambient sinó que ademés és un aval de que no contenen cap tipus de substància amb acció psicoactiva.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.