Educació nutricional a la menopausa

28 juliol 2014

Durant els mesos d’octubre a desembre de 2013 es va portar a terme un nou Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic (PLENUFAR), aquesta vegada dirigit a dones en edat climatèrica.

Un total de 2.451 farmacèutics de tot Espanya van informar a unes 125.000 dones amb premenopausa, menopausa i postmenopausa. Es van realitzar enquestes nutricionals i de qualitat de vida per valorar els hàbits alimentaris d’aquestes dones i l’adhesió a la Dieta Mediterrània, i es va analitzar l’impacte del climateri en el seu estat de salut.

Un cop recollides i analitzades totes les dades es poden fer les següents conclusions:

  • L’edat d’aparició de la menopausa ronda els 49 anys.
  • Qüasi la meitat de les dones (48%) presenta excés de pes.
  • Més de la meitat refereix tenir alguna patologia crònica, concretament un 22% hipertensió arterial, un 17% pateix malalties reumàtiques, un 7% diabetis i un 5,5% càncer ginecològic.
  • El 52% pren complements alimentosos, la majoria en forma de calci i/o amb vitamina D, fitoestrògens, pro i prebiòtics. Un 14% pren plantes medicinals i un 7% homeopatia.

En quant a l’adhesió a la Dieta Mediterrània, aproximadament el 70% de les dones enquestades hauria de millorar la seva alimentació, destacar que el 47% té un consum de brioixeria i resposteria industrial superior al recomanat (menys de 2 racions setmanals).

Pel que fa a la qualitat de vida, un important percentatge de dones considera de forma subjectiva tenir una bona qualitat de vida, tot i que manifestin símptomes relacionats amb la menopausa com sofocacions, sequetat de pell, insomni i retenció de líquids.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.