Què és una al·lèrgia alimentària

10 abril 2014

Es coneix com al.lèrgia alimentària un tipus de reacció adversa del nostre cos en front a un determinat aliment on s’activa el sistema immunitari, en la majoria dels casos mitjançant uns anticossos anomenats immunoglobulines del tipus IgE. S’anomena també al·lèrgia de tipus I o immediata perquè té lloc de forma molt ràpida i es manifesta en qüestió de minuts a poques hores després d’haver ingerit, inhalat o haver entrat en contacte amb l’aliment, habitualment abans de dues hores.

Pot debutar a qualsevol edat però és més freqüent que comenci en els primers anys de vida.

Actualment entre el 6 i el 8% dels nens menors de 10 anys tenen algún tipus d’al·lèrgia alimentària i en el cas d’adults les xifres baixen al 3-4%.

Hi ha una sèrie de factors que poden augmentar la predisposició a desenvolupar una al·lèrgia alimentària: factors genètics, alteració de la barrera intestinal, presència d’asma, exercici físic i alcohol.

Les manifestacions clíniques poden presentar-se a nivell intestinal però també en altres parts del cos:

PELL: urticària, angioedema i eritema generalitzat. són les manifestacions més freqüents i menys greus.

SISTEMA DIGESTIU: prurit i angioedema en llavis, llengua i paladar en el síndrome d’al·lèrgia oral (SAO) molt freqüent amb algunes fruites. També pot haver-hi nàusees, vòmits, dolor abdominal i/o diarrea.

VIES RESPIRATÒRIES: rinitis, conjuntivitis, estornuts i picors nasals. Pot presentar-se asma per inhalació de vapors de cocció, per exemple quan hi ha al·lèrgia al peix o al marisc. En certs casos pot haver-hi dificultat respiratòria amb broncoespasme.

ANAFILAXI ALIMENTÀRIA: cursa amb símptomes cutànis acompanyats de broncoespasme o símptomes gastrointestinals greus o del sistema cardiovascular (hipotensió, arrítmies). És la manifestació més greu de l’al·lèrgia alimentària i pot desencadenar un shock anafilàctic.

En nens els aliments que més freqüentment poden donar al·lèrgia són llet de vaca, ou i peix, mentre que en adults són fruites i verdures, llegums, fruits secs, peix i marisc.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.