Consum de sucre: recomanació de la OMS

18 març 2014

El sucre és un hidrat de carboni simple que té sabor dolç. També se l’anomena sucre de taula o sacarosa i està format per glucosa més fructosa.

Es diferencia dels hidrats de carboni complexes, que són els que es troben als cereals, al pa, l’arròs, la pasta o la patata, perquè la seva digestió i absorció és molt ràpida i perquè no conté altres nutrients. És a dir, aporta calories però no aporta cap altre nutrient a l’organisme. Ni tan sols el sucre morè, que s’elabora a partir del sucre refinat. Per això es parla de que són calories innecessàries o calories buides.

Des del punt de vista de la salut, un consum elevat de sucre està relacionat amb més risc de sobrepes, obesitat, diabetis tipus 2, alguns tipus de càncer i càries dental. Hi ha molts aliments que contenen sucre (especialment els productes ultraprocessats): galetes, brioixeria, melmelada, caramels i altres gominoles, begudes refrescants, salsa quetxup, iogurts i altres postres làctiques ensucrades, els anomenats cereals d’esmorzar, sucs de fruita envasats, etc. De manera que és molt fàcil fer-ne un consum elevat. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana reduïr el consum diari de sucre tant en infants com en adults a menys del 10% del total de calories, i afegeix que una ingesta de menys del 5% tindria beneficis addicionals per a la salut.

Això significa que per un adult que tingui un pes normal, la ingesta de sucre hauria de ser de menys de 50 grams al dia i millor si fossin menys de 25 grams al dia. I fa referència tant a la sacarosa (sucre de taula) que afegeix la indústria, els cuiners o els propis consumidors, com també als sucres que es troben en els sucs de fruita i els concentrats de fruita.

Segons la OMS, gran part del sucre consumit està amagat en aliments ultraprocessats que generalment no es consideren dolços. Per exemple, en una cullerada de salsa ketchup hi ha 4 grams de sucre.

L’enquesta ANIBES feta a nivell de tot l’estat espanyol sobre el consum d’aliments, va mostrar una ingesta mitjana de sucres en nens i nenes de 9 a 12 anys de 92 grams al dia. Representa el 18,7% del total de l’energia diaria, molt superior a la recomanada.

Aquesta nova recomanació vol ajudar a combatre els índexs ceixents de sobrepes i de càries dental en nens i adults. Per reduïr el consum de sucre cal menjar aliments el més naturals possible, evitant els processats, no afegir sucre de taula als aliments que prenem com exemple la llet, i substituïr el sucre per aliments que tinguin gust dolç de forma natural.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.