Ajudar al fetge durant les festes de Nadal

8 gener 2014

Durant les festes nadalenques és difícil escapar dels excessos alimentaris. L’aport de greixos, sucre, alcohol, els canvis en l’alimentació, posen a prova el fetge i els intestins i poden aparèixer nàusees, a vegades vòmits, mal alè, llengua pastosa i blanca, sensació de fatiga després dels àpats, migranyes…

Per afavorir l’eliminació de toxines és necessari estimular el bon funcionament del fetge, reforçar l’equilibri intestinal i el drenatge renal.

El fetge juga un paper clau en la detoxificació, les seves cèl.lules contenen un gran nombre d’enzims implicats en la transformació de les toxines en productes solubles, fàcils d’eliminar. Aquest procés de depuració produeix quantitat de radicals lliures que serà important de neutralitzar amb antioxidants.

Aliments a prioritzar:

–       tota la família de les crucíferes com les cols, brócoli, coliflor, naps, raves, creixens, carxofa, llimona

–       endívies i api, que tenen acció diurètica

–       fruits vermells com la magrana, gerds, aranyons i maduixots, pel seu aport en antioxidants

–       llets fermentades, font de probiòtics, per reforçar l’equilibri de l’ecosistema intestinal

Cal beure molta aigua. Prepareu infusion de plantes medicinals que tenen propietats digestives i ajuden al fetge com la bardana, boldo, anís, romaní, dent de lleó, carxofera, i afegiu una rodanxa de llimona just abans de prendre-les.

Font: pileje-micronutrition

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.