La importància del magnesi

El magnesi és un del minerals més importants en animals i plantes i juga un paper essencial en un gran nombre de processos químics que tenen lloc en el nostre organisme.

En tenim aproximadament 25 grams al cos, repartits majoritàriament entre l’òs i el múscul.

Els aliments més rics en magnesi són els fruits secs (veure la taula), els llegums, el cacau, el llevat de cervesa, les algues i algunes fruites i verdures (principalment plàtan, maracuyá o fruit de la passió, bledes i espinacs).

Cal tenir present però que només s’absorbeix un 45% del magnesi de la dieta, la presència de fibra per exemple en disminueix molt l’absorció. D’altra banda l’agricultura intensiva comporta un empobriment del sòl en minerals, i la transformació dels aliments i l’adopció de dietes occidentals han contribuit a una reducció substancial de la ingesta de magnesi.

Hi ha estudis que indiquen que entre un 15 i un 20% de la població presenta dèficit d’aquest mineral.

El magnesi té un gran paper estructural i regulador. és un mineral que forma part del òssos (un dèficit de magnesi és factor de risc d’osteoporosi), contribueix a l’equilibri àcid/base i a l’equilibri electrolític, és necessari per la generació i transmissió del impuls nerviós, participa en la contracció muscular i cardíaca, és un activador de prop de 300 enzims que necessiten d’aquest mineral per actuar, i estimula el peristaltisme intestinal evitant el restrenyiment.

Un dèficit de magnesi pot provocar fatiga, debilitat muscular, rampes, nerviosisme, desorientació, irritabilitat, tremolor, inestabilitat emocional i disminució dels reflexes.

En esportistes és freqüent la falta de magnesi degut a l’eliminació per la suor, fet que condueix a una disminució de les capacitats de ressistència i adaptació a l’esforç, generant baix rendiment físic. L’eportista ha de cuidar la seva alimentació i seguir unes bones pautes de hidratació, i si és necessari pot prendre un suplement de magnesi.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.