Mastegar bé i menjar a consciència

2 octubre 2013

Per gaudir d’una bona salut intestinal cal tenir present que la digestió dels aliments comença a la boca i és important mastegar bé per facilitar que es barregin amb la saliva i comencin a actuar els enzims digestius.

Menjar a consciència vol dir parar atenció al què es menja, apreciar el color, la temperatura i la textura, assaborir els aliments, aprendre a menjar a poc a poc i aturar-se quan ja no es té gana. D’aquesta manera evitem menjar més del necessari, ja que quan els aliments arriben a l’estómac i als intestins s’alliberen unes senyals de sacietat que viatgen des del sistema digestiu fins al cervell. Aleshores és quan el cervell envia la informació de que ja estem tips i no cal continuar menjant. Quan mengem de pressa no hi ha temps perquè aquestes senyals actuin i es tendeix a menjar més quantitat del necessari.

Mastegar malament fa que arribin aliments sense digerir als intestins afavorint el desequilibri de la microbiòtica intestinal i perjudicant la mucosa. Provoca digestions lentes, els intestins treballen malament, amb absorció deficient de nutrients i una producció excessiva de gasos.

Un dels motius pels quals es menja de pressa i sense mastegar prou és quan dinem o sopem tot mirant la televisió o llegint. Aleshores es mastega poc, no s’assaboreix el menjar, i s’ignoren les senyals de sacietat que venen del cervell i ens fan parar de menjar.

Tenir una bona salut intestinal és clau perquè l’organisme funcioni bé i repercuteix de forma directe en el nostre estat de salut general.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.