Dia mundial de l’osteoporosis

20 octubre 2013

20 d’octubre – Dia mundial de l’osteoporosis

L’osteoporosis és una malaltia en que es produeix una pèrdua de la massa òssia, això significa que l’òs es torna més fràgil i és més susceptible a trencar-se davant d’una caiguda.

Pot afectar a qualsevol òs del cos però les fractures més freqüents són les de cadera, canell i els aplastaments vertebrals.

Ser dona és factor de risc per patir osteoporosis, sobretot després de la menopausa, de manera que un 80% de les persones amb osteoporosis són dones. També ho són el sedentarisme, l’edat avançada, una menopausa prematura, dietes desequilibrades pobres en calci i el fet d’estar massa prim.

Un aport adequat de calci és decissiu per tenir una bona massa òssia, cal prendre’n cada dia entre 800 i 1000 mg, i també assegurar uns bons nivells de vitamina D, que afavoreix l’absorció del calci a nivell intestinal i la fixació del calci als òssos.

La llet és la principal font de calci, un got de 200ml en proporciona 250mg. Igualment ho són els iogurts i el formatge, quan més curat més ric en calci. Alguns fruits secs com les ametlles, les llegums, el sèsam i les algues també són una bona font de calci encara que el seu nivell d’absorció sigui menor que els productes làctics.

La vitamina D es sintetitza a la pell per l’acció de les radiacions solars i la trobem en l’ou, el peix blau i en l’oli de fetge de bacallà.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.