És temps de collir olives

25 octubre 2012

I de les olives se’n obté l’oli d’oliva, dit d’una altra manera el suc del fruit de l’olivera, un arbre amb una llarga història als països mediterranis.

L’oli d’oliva és una font de valor nutricional molt important per la nostra salut. Destaca l’aport de greixos monoinsaturats omega-9, greixos essencials linoleic i linolènic, vitamina E i esterols vegetals antioxidants. Aquesta composició li dóna unes propietats inmillorables en la prevenció de les malalties cardiovasculars, ja que redueix els nivells de colesterol i evita la progressió de l’aterosclerosis.

Hi ha 3 tipus d’oli d’oliva:

–       oli d’oliva: mescla d’olis d’oliva refinats i verges, part de les vitamines i substàncies antioxidants es perden en el procés de la refinació

–       oli d’oliva verge: obtingut per procediments mecànics, conserva totes les vitamines i substàncies antioxidants naturals de l’oliva

–       oli d’oliva verge extra: obtingut també només per procediments mecànics i amb les mateixes vitamines i substàncies antioxidants però amb una categoria superior degut a les seves propietats organolèptiques

Per aconseguir un oli extra, les olives han d’estar recol.lectades en el seu punt òptim de maduració, han de ser de bona qualitat, sense defectes ni alteracions, i tot el procés d’elaboració i d’extracció s’ha de dur a terme en les condicions adequades.

Una DOP (Denominació d’Origen Protegida) és un distintiu de qualitat reconegut a nivell comunitari que certifica la procedència d’un producte agroalimentari d’una àrea determinada. A Catalunya hi ha les DOP Oli de l’Empordà, de Les Garrigues, de Siurana, de Terra Alta i del Baix Ebre-Montsià.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.