4 normes per preparar aliments segurs

6 juliol 2012

Les toxiinfeccions alimentàries són malalties que es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes. L’agent causal pot ser un bacteri com en la salmonelosis, una toxina produïda per un bacteri com en el botulisme, un virus com per exemple en l’hepatitis A o un paràsit com és el cas de l’anisakiasis.

Actualment el potencial de que apareguin toxiinfeccions alimentàries és més gran que mai, degut al increment en la producció centralitzada d’aliments i que aquests han de fer llargs recorreguts en el seu processament i distribució fins arribar al consumidor.

A més, darrerament s’ha produit un augment en el consum d’aliments crus o poc cuinats i també en el consum d’aliments fora de casa. A totes aquestes causes hi hem d’afegir les altes temperatures de l’estiu que afavoreixen el creixement de microorganismes.

Els aliments més implicats són els ous, el peix i marisc, les carns i les coques i pastissos. Els principals factors contribuents són, en aquest ordre, una refrigeració inadequada, el consum d’aliments crus i la preparació del menjar amb excessiva antelació.

Us adjuntem un díptic amb 4 normes per preparar aliments segurs de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària per extremar les precaucions i evitar, mai més ben dit, un mal de panxa.

Descarregar 4 normes per preparar aliments segurs.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.