Què són prebiòtics, probiòtics i simbiòtics?

1 juny 2012

Tots hem sentit a parlar de prebiòtics, probiòtics i no tant de simbiòtics, però sabem realment què són?

Prebiòtics

Els prebiòtics són un tipus de fibra dietètica ressistents a la digestió i que arriben al colon pràcticament sense absorbir-se. Allà serveixen d’aliment per a determinats bacteris que viuen en el nostre intestí, afavorint de forma selectiva el creixement i l’activitat de les espècies bacterianes “bones”. Els prebiòtics més coneguts són la inulina, els oligosacàrids, i els fructooligosacàrids. Es troben en llegums, alls, cebes, carxofes, cols, espàrrecs, pastanagues, patata, remolatxa, plàtans i prunes assecades. S’ha vist que el seu consum és beneficiós per millorar el restrenyiment i malalties inflamatòries intestinals, però a vegades es restringeixen quan es segueix una dieta pobre en FODMAPs.

Probiòtics

Els probiòtics són microorganismes vius no patògens que administrats en la quantitat adequada exerceixen un benefici per la salut de l’hoste (OMS). Es tracta doncs de bacteris vius que ajuden a restaurar i estabilitzar l’equilibri de la microbiota intestinal i estimulen els mecanismes de defensa del nostre sistema immunològic. Actualment s’està investigant molt sobre els beneficis dels bacteris probiòtics i es coneixen els següents:

  • inhibeixen la proliferació de microorganismes patògens i de càndides
  • estimulen el sistema immunològic afavorint la producció d’anticossos
  • participen en la síntesis de vitamines del grup B i K
  • milloren el metabolisme de la lactosa
  • neutralitzen productes tòxics com l’amoníac
  • milloren la diarrea associada a antibiòtics i el restrenyiment
  • milloren la síndrome del colon irritable i la gastritis per Helicobacter Pylori

S’administren en càpsules o en pols, i també es troben de forma natural en alguns aliments fermentats com el iogurt i el kefir. Quan es prenen en forma de complement alimentós, cal assegurar-se que contenen els bacteris en suficient quantitat i que les formulacions són apropiades per a que puguin sobreviure en el seu camí cap al colon. Els probiòtics més utilitzats durant molts anys han estat els lactobacils i les bifidobacteries.

Simbiòtics

Els simbiòtics són productes que tenen prebiòtics i probiòtics. S’ha descrit un efecte sinèrgic entre ambdós, és a dir, els prebiòtics estimulen el creixement de cepes bacterianes específiques i per tant contribueixen a una determinada microbiota bacteriana amb efectes beneficiosos per a la salut.

La composició de la nostra microbiota intestinal pot ser modificada prenent prebiòtics, probiòtics o simbiòtics.

Imatge: https://authoritynutrition.com/foods/yogurt/

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.