Torrons, neules i polvorons

15 desembre 2011

Els dolços típics d’aquestes festes, molt rics en sucres i greixos, no són dels més saludables i equilibrats per la nostra dieta. El secret, però, està en la quantitat. Si els reservem pels dies assenyalats i en consumim amb moderació, podrem menjar de tot.

Els torrons estan fets bàsicament de mel, sucre, ametlles i altres ingredients com la clara d’ou, avellanes, xocolata, licors, etc.  Neules i polvorons porten farina, mantega o llard de porc. Són aliments molt energètics i amb un elevat contingut de greix. Tot i que, quan parlem del greix que ens aporten els fruits secs ens referim a greix de tipus insaturat, amb propietats cardiosaludables. No és el cas dels polvorons, que al estar fets amb llard o mantega, greixos saturats, són els que hem d’evitar sobretot si tenim el colesterol elevat.

Fixem-nos ara en les calories, cal saber que :

  • 1 tros de turró de 25g = 130 kcal
  • 1 polvoró = 160kcal
  • 2 bombons = 90 kcal

Això significa que 100g d’aquests aliments ens aporten aproximadament unes 500kcal, que és el 25% de l’energia que la majoria de persones necesiten en un dia.

Si no volem que aquest excés de calories es guardi en el nostre cos en forma de greix, ens hem de moure més. Per aquesta raó cal aprofitar totes les ocasions que se’ns presentin per bellugar-nos. Ja sigui anar al gimnàs, caminar més i a pas lleuger, sortir a córrer o amb bicicleta, anar d’excursió o anar a ballar.

I abans de treure la safata de torrons a taula, mengem una mica de pinya, que és molt rica en fibra i enzims digestius com la bromelina i ens ajudarà a fer la digestió.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.