Hidratació en esportistes

Sabies que la hidratació és clau per un bon rendiment físic?

Durant la pràctica d’exercici físic es produeix pèrdua d’aigua a través de la suor per tal que l’organisme pugui mantenir una temperatura corporal de 37ºC. Aquesta pèrdua d’aigua, acompanyada d’una pèrdua de sals minerals, comporta una disminució del volum sanguini i això repercuteix en un major estrés sobre el sistema cardiovascular. El cor ha de treballar més per portar la sang i l’oxígen als múscles que treballen, i com a conseqüència disminueix el rendiment físic.

Amb una pèrdua d’aigua d’un 2-3% ja s’altera la capacitat termoreguladora del cos. Si són pèrdues d’un 4-5% disminueix la força muscular, la ressistència i apareixen contractures. Amb un 6% es pot posar en perill la vida de la persona, ja que pot arribar a produïr-se esgotament per calor, coma i inclús la mort.

Hidratació durant la competició

És important arribar a la competició ben hidratat.

La deshidratació disminueix el rendiment esportiu i augmenta el risc de lesió.

Durant l’entrenament o competició, especialment si fa calor, és esencial la reposició dels líquids que es van perdent amb la suor i s’aconsella beure uns 150 ml cada 15 o 20 minuts. La temperatura ideal de l’aigua o beguda isotònica per una bona aborció és entre 15 i 22ºC, és a dir que estigui fresca però tampoc molt freda.

Rehidratació després de l’exercici

És fonamental continuar la rehidratació un cop acabat l’exercici i cal fer-ho a poc a poc, i millor si és amb begudes isotòniques que continguin sodi.

Begudes isotòniques

Una beguda és isotònica quan té una concentració de partícules similar a la de la sang.

Són begudes amb una concentració de carbohidrats del 5 al 8% (en forma de maltodextrines, fructosa o glucosa), i que aporten els electrolits perduts durant la competició (especialment sodi), eviten la hipoglucèmia i permeten una recuperació més ràpida. Durant l’exercici retarden la fatiga i milloren el rendiment i després de l’exercici acceleren la recuperació.

A vegades aporten també aminoàcids com la glutamina i la taurina que faciliten la síntesis de glucògen i la recuperació muscular o substàncies antioxidants que ajuden a tractar l’estrès oxidatiu provocat per l’exercici.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.