Problemes amb el colesterol?

8 març 2011

Problemes amb el colesterol?

Millora l’efectivitat dels tractaments

Un dels grans enemics de la nostra salut és l’excés de colesterol. Els investigadors han posat a les nostres mans fàrmacs capaços de reduir-lo però en ocasions aquests presenten efectes secundaris. Ara existeixen eines per combatre’ls.

Les estatines són un tipus de fàrmacs molt usats per reduïr l’excés de colesterol LDL (conegut com el colesterol dolent), capaços d’acabar amb més del 25% d’aquests greixos que circulen per les nostres artèries. Però aquests fàrmacs poden presentar efectes secundaris, que podrien evitar-se sempre que l’organisme compti amb una suficient quantitat de Q10 en les seves cèl·lules.

Per les seves característiques, les estatines ataquen tant les fonts productores de colesterol, com aquelles que generen coenzim Q10, provocant un dèficit nutricional que pot derivar en efectes secundaris com miàlgies o dolors musculars, i en casos molt greus, afeccions que suposen la destrucció del múscul acompanyada d’un alliberament de fibres musculars, mioglobina i potassi en la sang que, per una sèrie de mecanismes, acaben afectant al ronyó.

Els experts en nutrició i alimentació confirmen que les estatines són fàrmacs molt efectius però que podrien precisar del Q10 per millorar encara més el seu efecte beneficiós, per la qual cosa insisteixen que tot pacient amb excés de colesterol, i sotmès a un tractament amb estatines, hauria de plantejar-se la complementació de la seva dieta amb Q10 com a element dissuasiu davant el possible desenvolupament d’efectes indesitjables. Assenyalant que un organisme amb un bon nivell de Q10 aconseguirà una major quantitat d’energia natural, un major llindar de resistència al cansament, millor funció cardíaca, un augment de la capacitat física i intel·lectual, i una sensació general de benestar.

El coenzim Q10 pot afavorir la desaparició de alguns efectes secundaris de les estatines.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.