Mercuri en peix blau

25 març 2011

El consum de peix en la nostra dieta representa una important font de proteïna d’elevat valor biològic, minerals i vitamines. I concretament el peix blau conté també un tipus de greix de la serie omega-3, amb propietats molt beneficioses per a la salut en la prevenció de les malalties cardiovasculars i en els processos inflamatoris. Durant la gestació i l’alletament, l’aport d’aquests àcids grassos, especialment el DHA (àcid docosahexanoic), resulta de gran importància pel desenvolupament cerebral i visual del fetus.

Quan parlem de peix blau ens referim a tonyina, salmó, peix espasa, turbot, verat, sardines, seitons, anxoves, arengades, emperador i sorell.

Cal tenir en compte que les espècies depredadores i que viuen més anys, com el tauró, el peix espasa i les tonyines grans, acumulen toxines mediambientals i metalls pesats com el mercuri en el seu greix. El mercuri ambiental quan entra en contacte amb l’aigua dels oceans es transforma en metilmercuri, una de les formes més tòxiques que es coneixen. Els peixos acumulen aquest metilmercuri al seu cos, concretamnt al greix, per això alguns tipus de peix com el peix blau, especialment el de mida gran i que viu més temps, són els que més l’acumulen.

Seguint les recomanacions d’un consum variat de peix i menjant peix blau dos cops per setmana, els beneficis per la salut superen el risc. Però en dones embarassades i en període d’alletament, així com en nens petits, està desaconsellat menjar tauró, tonyina i peix espasa perquè el mercuri és una substància nociva pel fetus. Millor optar per altres peixos de mida petita com les sardines, el seitó i el verat.

Per a més informació us podeu descarregar la fitxa de seguretat alimentària sobre metilmercuri en peix elaborada per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i el Consell de Col.legis Farmacèutics de Catalunya.

fitxa metilmercuri en peix

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.