Nova piràmide de la Dieta Mediterrània

26 març 2011

En el passat congrés de Dieta Mediterrània celebrat a Barcelona els dies 24 i 25 de març s’ha presentat una nova proposta de la piràmide dels aliments.

A la base continuem trobant el pa, la pasta i l’arròs, preferentment integrals, mentre que la patata passa al segon nivell.

Les fruites, les verdures i les hortalises ara estàn també a la base, ben variades i de tots els colors, amb un consum recomanat a cada àpat. L’oli d’oliva és el millor tipus d’oli que podem fer servir tant per cuinar com per amanir, i els fruits secs han d’estar més presents en la nostra alimentació diària.

S’aconsella menjar llegums més de 2 vegades a la setmana, peix i ous entre 2 i 4 vegades a la setmana, pollastre entre 1 i 2 vegades a la setmana. La carn de bou i de vedella té un consum recomanat inferior a 2 vegades setmanals, per això se sitúa qüasi bé al vèrtex, on hi trobem la xocolata, els dolços i les begudes refrescants.

Convé reduïr el consum de sal substituint-la per espècies i herbes aromàtiques, all i ceba.

Com a tret característic de la identitat mediterrània no només és important el què mengem sinó quan, com i amb qui compartim els àpats, doncs la sociabilitat forma part de la nostra cultura i la dieta mediterrània més que una dieta és un estil de vida. Per això també promociona consumir aliments locals i de temporada. I per tots aquests motius és considerada per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.

La vinya forma part del nostre paisatge i el vi es disfruta amb moderació, en companyia i durant els àpats.

Els experts recomanen seguir aquestes pautes alimentàries i practicar exercici físic cada dia per poder gaudir d’una bona salut.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.