Nous ingredients en les llets infantils (I)

19 febrer 2011

La composició de la llet materna varia en el temps i s’adapta a les necessitats fisiològiques del lactant en cada moment del dia i del seu desenvolupament. Conté una serie de factors bioactius que actuen com a antimicrobians, antiinflamatoris, immunomoduladors, etc.

Avui en dia les fórmules infantils més avançades inclouen uns ingredients anomenats funcionals pels beneficis que suposen en el desenvolupament del lactant, que no són obligats però sí les fa més semblants a la llet materna.

Prebiòtics i probiòtics

Quan parlem de prebiòtics ens referim a un tipus de fibra que promou el creixement de bifidobacteries en els intestins del lactant, al mateix temps que s’inhibeix el creixement de les bacteries patògenes. Milloren la salut intestinal i disminueixen el risc de diarres i infeccions gastrointestinals. Poden ser prebiòtics d’origen làctic, els galactooligosacàrids o bé d’origen vegetal, els fructooligosacàrids.

Quan parlem de probiòtics ens referim a les bacteries de tipus lactobacilus o bifidobacteries que s’addicionen a les llets per tal d’afavorir la instauració d’una bona microbiota intestinal.

Àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga

Amb aquest nom tan complex es designen dos greixos de tipus insaturat que tenen una gran importància en el desenvolupament cognitiu i visual del lactant. Són l’àcid araquidònic i l’acid docosahexanoic, i participen en la permeabilitat de les membranes cel.lulars, la maduració de la retina i el sistema nerviós, en l’absorció de nutrients a nivell intestinal i modifiquen la consistència de les femtes dels lactants, fent-les més toves.

Beta-palmitat

Es tracta d’un tipus de greix on el palmitat ocupi la posició beta dels triglicèrids, tal com es troba en la llet materna. Això comporta major absorció de calci i d’àcid palmític a nivell intestinal i ajuda a prevenir o tractar l’estrenyiment dels lactants alimentats amb fórmules artificials.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.