Com podem substituir el sucre?

Molts aliments processats contenen sucres afegits, de manera que sense ser-ne massa conscients podem arribar a menjar-ne en excés. Es parla de que en els últims 50 anys s’ha triplicat el consum de sucre al món.

A part de les calories que això comporta i del problema de la càries, l’excés de sucre afavoreix l’aparició de malalties com la diabetes, problemes cardiovasculars, sobrepes i obesitat.

Per evitar-ho cal que la nostra alimentació sigui el més natural possible. Si prenem aliments processats val la pena llegir bé les etiquetes i escollir aquells que menys sucre continguin. També podem substituir el sucre de taula o sacarosa, ja sigui de canya o de remolatxa, blanc o morè (poca diferència hi ha en la seva composició), per altres aliments dolços per naturalesa, aquí en tenim uns quants:

Fruita madura com plàtans, peres, albercocs, préssecs, ens poden ser útils per preparar un batut o un pastís.

Fruites seques com dàtils, orellanes i prunes, ideal per substituir la presa de xocolata a qualsevol moment del dia, també amb una mica de pa.

Mel, de qualitat, és més bona si és d’eucaliptus, romaní, o altres plantes medicinals. Va molt bé per endolcir els iogurts, el mató o les infusions.

Xarop concentrat de poma, no tan dolç com la mel i amb un punt lleugerament àcid, amb el iogurt o inclús per acompanyar una llesca de pa.

Xarop concentrat d’atzavara (agave), semblant al de poma, es fa servir per preparar melmelades en lloc de sucre.

Melassa d’arròs, té una textura més espessa i no és tan dolç. La faig servir per endolcir les cremes de cereals o els pastissos.

Melmelades de fruita naturals sense sucre, normalment es preparen amb xarop d’atzavara.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.