Què s’entén per sobrepes i obesitat

12 setembre 2010

Els aliments que mengem es transformen en energia i aquesta energia serveix per poder respirar, fer la digestió, mantenir la temperatura corporal, bellugar-nos, en definitiva poder viure. Si obtenim dels aliments la mateixa energia que necessitem per viure s’estableix un equilibri. Però si mengem més quantitat d’aliments o bé el què mengem porta moltes calories, i no les gastem, aleshores tenim un excés d’energia que el nostre cos guarda en forma de greix.

Un excés de greix comporta un excés de pes, que a la llarga es converteix en sobrepes o obesitat.

L’índex de massa corporal (IMC), també conegut com a índex de Quetelet en honor al seu descobridor, s’obté al dividir el nostre pes en kilos per l’alçada en metres al quadrat i determina quan una persona té un pes normal, si està entre 18,5 i 25, sobrepes si està entre 25 i 30 i obesitat a partir de 30. Dins del sobrepes i també de la obesitat hi ha diferents graus.

L’obesitat no és només un problema estètic sinó que és una malaltia crònica, que alhora predisposa a patir altres malalties com la diabetes mellitus tipus 2, la hipertensió arterial, dislipèmies, malalties articulars com l’artrosis, problemes digestius com l’hernia de hiatus o problemes respiratoris com l’apnea del son per citar-ne alguns exemples. I no tan sols és important l’excés de greix sinó també on està localitzat aquest greix, ja que la seva distribució corporal exerceix una forta influència en l’aparició d’aquestes malalties.

Per conèixer la distribució corporal es medeix la circunferència de la cintura. Quan aquesta és superior a 102 cm en el homes i superior a 88 cm en les dones es considera un factor de risc de malaltia cardiovascular.

El tractament del sobrepes i l’obesitat es basen en seguir una dieta equilibrada baixa en calories i augmentar la despesa energètica practicant exercici físic.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.