Riscos de fumar durant l’embaràs i la lactància

El Pla d’Educació Nutricional PLENUFAR IV que han dut a terme els farmacèutics adreçat a mares en situació preconcepcional, embarassades i lactants ha permès conèixer l’estat nutricional d’aquestes dones i obtenir dades sobre els seus hàbits i estil de vida.

En l’hàbit tabàquic sorprèn trobar que un 20% de les dones fumen abans de quedar embarassades, un 9% continuen fumant durant l’embaràs i un 11% fumen en la lactància.

Recordem alguns dels riscos que pot comportar fumar durant l’embaràs: augmenta el risc de patir un embaràs ectòpic, avortament espontani, ruptura prematura de membranes i desprendiment de placenta, part prematur, baix pes al néixer, síndrome de mort sobtada del lactant, retard en el creixement i risc de patir defectes congènits en el nadó.

Després del part, la mare fumadora que opta per la lactància materna té menys producció de llet i de menys qualitat. La nicotina passa a la llet materna i pot provocar irritabilitat i insomni al nen.

El nadó que creix en un entorn on el pare o la mare fumen té més risc de patir infeccions respiratòries, asma, irritacions nasals i oculars, i otitis.

Si la mare té intenció de prendre anticoncepius orals un cop acabat l’alletament, ha de tenir present que fumar li perjudica el doble, doncs augmenta el risc de malaltia vascular cardiaca o cerebral.

Per tot això, un consell clar i positiu per a totes les mares fumadores:

Deixar de fumar és el millor que pots fer per la teva salut i la del teu nadó.

Pels riscos que comporta, deixa de fumar.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.