Alletament matern

13 setembre 2010

La llet materna és el millor aliment per el nadó, ja que cobreix per sí sola tots els seus requeriments tant d’energia com de nutrients.

La seva composició és ideal i canvia al llarg del dia, al llarg de la toma i d’una mare a l’altra.

Avantatges per a la mare que alleta:

  • recuperació més ràpida del part i menor incidència de depressió postpart
  • ajuda a la recuperació física i a la pèrdua de pes
  • disminueix el risc de càncer de mama i d’ovari
  • redueix el risc d’anemia i d’osteoporosis
  • està sempre disponible i a la temperatura adequada
  • és més econòmica

Avantatges per al nadó:

  • és més fàcil de digerir
  • protegeix al nen contra infeccions i al.lèrgies
  • afavoreix un correcte desenvolupament mandibular
  • redueix el risc de mort sobtada del lactant
  • té funció protectora d’algunes malalties futures com la diabetis i l’obesitat

La llet materna és més fàcil de digerir, per això els primers dies, els nens que prenen pit mamen entre 8 i 12 vegades al dia. La millor manera de saber si la quantitat de llet que pren el nadó és suficient, és mirant les corbes de creixement del nadó.

La OMS recomana alletament matern exclusiu fins als sis mesos d’edat, moment en que la llet deixa de ser suficient i cal començar a introduïr altres aliments a demés de la llet materna.

Encara que la mare es reincorpori al lloc de treball pot continuar amb la lactància materna utilitzant si cal extractors de llet, guardant-la i transportant-la en les millors condicions.

Durant la lactància la mare ha de seguir una alimentació complerta i variada, procurant no menjar aliments que puguin donar mal gust a la llet com les carxofes i els espàrrecs, beure dos gots de llet al dia i uns vuit gots d’aigua, suc natural o brou lleuger.

La nicotina del tabac disminueix la producció de llet, per això la mare fumadora cal que eviti aquest hàbit i deixi de fumar si no ho ha fet abans.

Cal tenir en compte que l’alcohol, la cafeïna i la majoria de medicaments s’excreten amb la llet i poden ser tòxics pel nadó.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.