Dia Nacional de la Nutrició 2010

15 setembre 2010

Amb l’objectiu de promoure una alimentació saludable i ajudar als consumidors a fer una millor seleció dels aliments processats i envasats, la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética ha escollit l’etiquetatge nutricional com a tema del Dia Nacional de la Nutrició 2010.

 

Cada vegada trobem més aliments processats i envasats i sovint és difícil pel consumidor escollir el què serà més saludable per la seva alimentació a l’hora de comprar.

L’etiqueta dels aliments informa sobre el valor nutricional i energètic d’un producte alimentari per facilitar aquesta elecció.

Informació obligatòria en l’etiquetatge nutricional:

  • llistat d’ingredients
  • al.lergens coneguts en cas d’haver-n’hi
  • característiques físiques del producte o tractament que ha rebut (congelat, en pols, fumat, etc.)
  • pes net del producte preenvasat
  • forma de conservació
  • data de caducitat o de consum preferent
  • quantitat d’alcohol en begudes alcohòliques

Informació voluntària en l’etiquetatge nutricional:

La indústria alimentària afegeix de forma voluntària informació nutricional per tal que el consumidor conegui què li aporta un determinat producte dins del marc d’una alimentació equilibrada. En l’etiquetatge nutricional s’informa del contingut en energia, carbohidrats, sucre, fibra, proteïnes, greixos totals i saturats i sodi.

L’envàs d’un producte alimentari pot tenir declaracions nutricionals que destaquin les seves propietats beneficioses per la salut, com per exemple: baix en greix, sense gluten, ajuda a mantenir la densitat òssia, etc.

Actualment hi ha diferents models d’etiquetatge però la indústria alimentària i la Fesnad aposten per crear un disseny unificat que sigui fàcil d’entendre pel consumidor.

Els formats que més s’utilitzen a Espanya i Europa són la taula nutricional, la quantitat diària orientativa (CDOs), el codi de colors i el codi de colors en base a les CDOs.

Taula nutricional

Expressa la quantitat d’energia, nutrients i fibra per 100g o 100ml d’aliment o per una ració d’aliment.

CDOs

Expressa la quantitat d’energia, nutrients, sal i fibra que aporta una ració d’aliment i el percentatge que cobreix de la quantitat diària orientativa per un adult.

Codi de colors

Amb el vermell, el groc i el verd s’indica el nivell de consum de nutrients que fem al llarg del dia. En vermell indica que un aliment no és de consum diari, el groc vol dir que si es consumeix en excés perjudica la salut, i el verd indica que es tracta d’un aliment saludable i forma part del consum diari.

Codi de colors en base a les CDOs

Mostra el percentatge de CDO d’energia i determinats nutrients per una ració d’aliment o beguda combinat amb el codi de colors.

A Espanya no s’utilitza gaire el codi de colors i en canvi sí que és fàcil trobar el sistema de CDOs.

Amb aquesta iniciativa la Fesnad promou l’ús del etiquetatge nutricional i facilita informació al consumidor per tal que prengui l’hàbit de llegir i entendre les etiquetes dels aliments abans de comprar un determinat producte.

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.