És temps d’amanides

10 juny 2010

A l’estiu és temps d’amanides, ben variades i de tots colors.

Ens aporten vitamines, minerals, antioxidants, aigua i fibra. Un plat d’hortalises i verdures crues ha d’estar present a la nostra dieta cada dia, ja sigui per dinar o per sopar.

Amanida d’hortalises i verdures, de pasta, d’arròs, de cigrons, llenties o mongetes, freda i refrescant o tèbia, com a plat principal, com a acompanyament o com a plat únic combinades en aquest cas amb hidrats de carboni i aliments proteics.

Siguem creatius i juguem amb els ingredients i els amaniments per fer una amanida diferent cada dia.

  • amb diferents tipus d’enciam, cabdells, endívies, canonges, germinats
  • de tomàquet, pastanaga, blat de moro, remolatxa
  • amb formatge fresc, mozarel.la, formatge de cabra, encenalls de parmesà
  • amb anous, pinyons, pistatxos, blat de moro torrat, pipes de girasol, pipes de carbassa, llavors de sèsam
  • amb pinya, mango, poma, pera
  • amb pernil, anxoves, ou dur, tonyina, pollastre, llagostins

Ja veieu que són molts els indredients que podem posar a l’amanida.

El millor és afegir-hi un bon oli d’oliva verge però també podem recórrer a les vinagretes, que hi donen un toc especial i diferent.

Aquí teniu alguns exemples de vinagretes per acompanyar les vostres amanides:

Vinagreta de mel: 1 cullerada sopera de mel, 1 culleradeta de mostassa, oli d’oliva, vinagre de mòdena, sal i pebre.

Vinagreta oriental: 3 cullerades d’aigua, 1 cullerada de salsa de soja, 1 cullerada de vinagre d’arròs, 1 cullerada d’oli, 1 cullerada de concentrat de poma, pinyons al vostre gust.

Vinagreta de llimona: el suc d’una llimona, oli d’oliva, sal i pebre.

Feu les proporcions que més us agradin, no cal seguir una mesura estàndard, les prepareu amb antelació i les afegiu a l’últim moment.

Que vagi de gust!

Picture of Anna Paré
Anna Paré
Anna Paré és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, màster en Nutrició i Alimentació i llicenciada en Farmàcia. Actualment treballa com a dietista-nutricionista passant consulta a Nutresalut, és professora a la UOC i al Culinary Institute of Barcelona, i col·labora amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i amb laboratoris de complements alimentosos.

No et perdis res!

Subscriu-te a la meva newsletter per rebre consells nutricionals així com les últimes novetats de la meva consulta.

Articles relacionats

Huevo-colina-memoria
Colina: un nutrient essencial per millorar la memòria

La colina és un nutrient essencial per a la salut cerebral, especialment quan es tracta de memòria i concentració. Tot i que el cos pot produir petites quantitats de colina, la major part s’obté de l’alimentació. Per això, conèixer-ne els beneficis i en quins aliments es troba, és clau per millorar la funció cognitiva. Quins […]

Neurones a la carta, receptes per un cervell saludable

Comença Neurones a la carta: receptes per a un cervell saludable! Es tracta d’un projecte que neix entre la Barcelona Brain Health Iniciative – BBHI de l’Institut Guttmann, el xef Pep Nogué i jo mateixa per explicar aliments saludables pel cervell i receptes senzilles per a cuinar-los. Cada setmana es publica una nova video-recepta elaborada […]

Alimentos para el cerebro
Què és la dieta MIND?

La dieta MIND és un patró d’alimentació per millorar la salut cerebral, retardar la pèrdua de memòria i prevenir les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Combina recomanacions de la dieta mediterrània i de la dieta DASH, un altre tipus d’alimentació dissenyada als Estats Units per prevenir la hipertensió arterial. Ademés, el seu nom és l’acrònim de […]

Anna Paré Vidal
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.